Frankrijk sloopt Bulgarije in groep Oranje, Zweden wint maar nipt

Erik van Dam07 okt 2016, 22:40
Laatst bijgewerkt: 07 okt 2016, 22:40
/

Frankrijk heeft iets rechtgezet na de valse start in Groep A van de WK-kwalificatiereeks. Het team van Didier Deschamps won vrijdagavond in Saint-Denis met liefst 4-1 van Bulgarije en komt zodoende op vier punten, net zoveel als Nederland. Zweden heeft eveneens vier punten in handen, maar echt van een leien dakje gaat het niet. Uit bij Luxemburg won het land met het kleinst mogelijke verschil (0-1).

Frankrijk - Bulgarije 4-1
Frankrijk speelde in zijn eerste groepsduel doelpuntloos gelijk tegen Wit-Rusland, maar boekte nu wél een zege. De verliezend finalist van het voorbije EK moest wel eerst een achterstand incasseren in het Stade de France, want de Bulgaren namen na zes minuten de leiding. Bacary Sagna beging een domme overtreding op Georgi Milanov en scheidsrechter Luca Banti legde de bal op de stip: het was alweer de derde strafschop die Frankrijk tegen kreeg in de laatste tien interlands. Mihail Aleksandrov schoot raak en zette zijn land zo verrassend op voorsprong. Lang duurde de vreugde echter niet, want Sagna herstelde vlot zijn fout. Uit zijn puntgave voorzet kopte Kévin Gameiro mooi binnen en dus stond het een kwartier na de 0-1 alweer 1-1.

/

Nog voor rust klom Frankrijk verder naar 2-1 en 3-1: amper drie minuten na Gameiro’s goal zeilde een voorzet van Dimitri Payet pardoes binnen en tien minuten daarna strafte Antoine Griezmann zwak verdedigend werk van de Bulgaren af. Hij maakte zo alweer zijn achtste goal voor Frankrijk in 2016. In de tweede helft pikte Gameiro zijn tweede van de avond en zijn derde als international mee. De aanvaller van Atlético Madrid punterde de bal binnen na een lage voorzet van club- en landgenoot Griezmann en stelde orde op zaken voor les Bleus.

/

Luxemburg - Zweden 0-1
Er mogen deze kwalificatiereeks geen wonderen verwacht worden van Luxemburg, maar de voetbaldwerg doet het toch niet onaardig. Vorige maand werd pas in de 92ste minuut verloren van Bulgarije (4-3) en vrijdagavond stond het bij rust ‘gewoon’ nog 0-0 tegen favoriet Zweden. In de tweede helft capituleerde het land alsnog door een doelpunt van Mikael Lustig. De verdediger schoot hard raak nadat Marcus Berg hem de bal op een presenteerblaadje had gegeven na een hoekschop vanaf links. Na die ene goal kwam Zweden niet nog eens tot scoren, ook niet toen verdediger Kevin Malget er tien minuten voor tijd met zijn tweede geel afging bij het thuisland, maar de drie punten zijn erbij.