voetbalzone

Frankrijk treft Duitsland na machtsvertoon tegen IJsland

Matthijs van Laar03 jul 2016, 22:49
Laatst bijgewerkt: 03 jul 2016, 22:49
Advertentie

Frankrijk heeft zich met veel machtsvertoon geplaatst voor de halve finale van het EK. Het gastland veegde de vloer aan met het verrassende IJsland, dat na de verrassende uitschakeling van Engeland geen moment aanspraak mocht maken op een nieuwe sensatie: 5-2. Bondscoach Didier Deschamps zag tevreden toe hoe zijn spelers al voor de pauze korte metten maakte met de opponent, waardoor de tweede helft weinig meer om het lijf had. Aanstaande donderdag wacht Frankrijk nu de halve finale tegen wereldkampioen Duitsland.

/

IJsland zette in op een volgende stunt van formaat, maar al gauw bleek het verschil tussen Engeland en Frankrijk immens. Na al een paar keer aan de poort te hebben gerammeld, opende Olivier Giroud na twaalf minuten de scoren namens les Bleus. Blaise Matuidi stuurde de Arsenal-spits weg, die vervolgens niet twijfelde en gedecideerd afrondde. Acht minuten later was het eigenlijk al min of meer gedaan in Parijs: Paul Pogba kopte hard raak na een perfect aangesneden hoekschop van Antoine Griezmann.

Zo heel af en toe deelde IJsland nog wel een speldenprik uit, maar Frankrijk was ontketend en gooide de wedstrijd voor rust definitief in het slot. Een voorzet van rechts kon nog worden weggewerkt, maar nadat Griezmann klaarlegde voor Dimitri Payet was er geen houden meer aan voor Hannes Haldórsson. De Franse spelmaker legde heel even aan en schoof de bal vervolgens van iets buiten de zestien in de verre hoek. Het Stade de France stond helemaal in vuur en vlam nadat Griezmann er weer twee minuten later met een heerlijk wippertje ook nog 4-0 van maakte. Het betekende een unicum: nooit eerder werd er op een EK door één team in de eerste helft vier keer gescoord.

/

Voor het gastland betekende het dat het vizier alvast voorzichtig kon worden gericht op komende week, wanneer de halve finale tegen Duitsland op het programma staat. Dat hield echter niet in dat er na de pauze niks meer gebeurde in het Stade de France. Het geslagen IJsland bleef het namelijk proberen en werd tien minuten na rust beloond. Gylfi Sigurdsson zette voor en vond bij de eerste paal Kolbeinn Sigthórrson, die attent reageerde en de bal net voor Hugo Lloris binnen gleed: 4-1.

Heel even zal IJsland de hoop hebben gekoesterd op een sensationele comeback, maar die bleek ijdel. Drie minuten na de eretreffer kopte Giroud zijn tweede van de avond binnen op aangeven van Payet, al mocht ook Haldórsson zich die treffer aanrekenen. De IJslandse goalie kwam zijn goal uit, maar tastte mis. Sverrir Ingi Ingason was kort daarop dicht bij de 5-2, maar Lloris voorkwam dat met een prachtige redding. In de laatste twintig minuten gebeurde er niet veel meer, maar IJsland deed nog wel één keer van zich spreken: met een rake kopbal zorgde Birkir Bjarnason voor een passend afscheid van het al met al toch zeer succesvolle toernooi voor de IJslanders.

Bezig met laden …