Frankrijk triomfeert na achttien jaar weer op Italiaans grondgebied

Bart Kruyt14 nov 2012, 21:45
Laatst bijgewerkt: 14 nov 2012, 21:45

Frankrijk heeft na achttien jaar Italië weer verslagen op het grondgebied van de laars. De minimale oefenzege in 1994 in Napoli (0-1) kreeg woensdagavond een vervolg met een 1-2 overwinning in Parma. Het hoogtepunt van de avond was ongetwijfeld het doelpunt van Mathieu Valbuena, die acht minuten voor rust de gelijkmaker op zijn naam schreef. Voor het eerst in het 102-jarig bestaan verliest Italië vijf oefeninterlands op rij.

/

En dat had niet gehoeven. In de beginfase eiste vooral Mario Balotelli een hoofdrol op in Stadio Ennio Tardini: de bad boy dook een aantal keer gevaarlijk op voor het doel van Salvatore Sirigu en trof na negen minuten zelfs de deklat met een knal vanaf twintig meter. De bezoekers kwamen na tien minuten onder de druk uit en waren net als de Italianen vooral gevaarlijk vanaf de linkerflank. Franck Ribéry zorgde voor dreiging, maar niet voor een doelpunt. Dat deed Stephan El Shaarawy wél.

De aanvaller van AC Milan werd tien minuten voor rust middels een steekpass gevonden door Riccardo Montolivo en schoof de bal laag binnen: 1-1. Lang kon la Squadra Azzurra niet genieten van die voorsprong, want twee minuten later moest Sirigu vissen. Valbuena ontdeed zich op de flank van twee tegenstanders en krulde het leer fantastisch in de verre kruising: 1-1. Na de pauze ging Italië met man en macht op jacht naar de nieuwe voorsprong, maar de treffer viel juist aan de andere kant.

Patrice Evra kwam door over de linkerkant en vond bij de tweede paal de inglijdende Bafetimbi Gomis, die voor de 1-2 zorgde. Met onder anderen Andrea Pirlo en Sebastian Giovinco (die met gejuich werd ontvangen in Parma) in de ploeg solliciteerde het gastland fanatiek naar de gelijkmaker en die leek vier minuten voor tijd te vallen, maar Emanuele Giaccherini trof de onderkant van de lat. Zodoende nam Frankrijk enigszins wraak voor de verloren groepswedstrijd tegen Italië op het EK in 2008 en de verloren WK-finale van 2006.