Frankrijk zet ongewoon hoge uitslag neer en verbreekt record uit 1925

Erik van Dam10 sep 2013, 22:59
Laatst bijgewerkt: 10 sep 2013, 22:59

Het Franse nationale team maakt het spannend in Groep I van de WK-kwalificatiereeks. Les Bleus speelden vrijdag met 0-0 gelijk in en tegen Georgië, terwijl Spanje diezelfde avond won bij Finland. Daardoor ontstond er een gat van drie punten in het voordeel van la Furia Roja. Frankrijk is nu echter weer samen met de Spanjaarden koploper, want dinsdag werd Wit-Rusland met liefst 2-4 verslagen. Een ongewoon hoge uitslag voor de moeizaam scorende Fransen.

/

Tot dinsdag had Frankrijk acht keer gescoord in zes interlands: de ruimste zege was de 3-1 in eigen land tegen de Wit-Russen en in de laatste twee ontmoetingen in de groep was er niet één goal gevallen. Oefeninterlands meegerekend stond Frankrijk al bijna 500 minuten droog en dat record werd dinsdag verbroken. Omdat men pas in de tweede helft het net vond, werd een vooroorlogs record (juni 1924-mei 1925) ‘verbeterd’: liefst 526 minuten zonder doelpunt. Bondscoach Didier Deschamps slachtofferde dinsdag Karim Benzema, want die staat al vijftien maanden droog en lijkt zichzelf kwijt te zijn.

Olivier Giroud opereerde in zijn plaats als eenzame spits, met Franck Ribéry zwervend om zich heen. Het experiment pakte echter pas na rust goed uit. De Wit-Russen openden de score in de 32e minuut in Gomel: Yegor Filipenko trof doel met het hoofd uit een hoekschop, waarbij de Franse keeper Hugo Lloris er bepaald niet goed uitzag. Direct na rust deed Ribéry wat terug voor de Haantjes met de gelijkmaker van elf meter, maar Lloris blunderde een tweede keer en liet daarbij Timofei Kalachev afdrukken.

Wit-Rusland, dat voor dinsdag al uitgeschakeld was in de groep, kwam daarmee zomaar nóg eens op voorsprong. Lang mocht men er niet van genieten, want Frankrijk schrok wakker na de tweede achterstand van de avond. Ribéry, die al twee kansen had gekregen na zijn rake penalty, nam zijn land weer bij de hand en maakte op aangeven van Mathieu Valbuena al snel na de 2-1 weer 2-2 van. Vervolgens ging het gas er echt op en zorgde invaller Samir Nasri voor het eerst voor een voordelige marge voor Frankrijk. Hij kwam de onzichtbare Dimitri Payet aflossen en maakte er met een laag schot 2-3 van. Paul Pogba sloot de avond af met zijn allereerste treffer als international