voetbalzone

Fraser stapt zelf op bij Utrecht en bevestigt ‘grensoverschrijdend gedrag’

Guy Habets14 dec 2022, 12:32
Laatst bijgewerkt: 14 dec 2022, 12:32
Advertentie

Henk Fraser is definitief geen trainer meer van FC Utrecht. De oefenmeester vertoonde afgelopen zaterdag op het trainingsveld 'grensoverschrijdend gedrag', zo valt te lezen in het statement van de Domstedelingen. Volgens het Algemeen Dagblad greep hij Amin Younes bij de keel. Fraser realiseert zich dat hij te ver is gegaan en heeft zelf besloten om zijn functie neer te leggen.

Eerder schreef het AD dat Fraser werd ontslagen door Utrecht, maar de coach heeft zelf besloten om op te stappen. In het statement van de club geeft de voormalig verdediger zelf een reactie. "Dit is me als trainer nog nooit overkomen. Het past niet bij mij en het past niet bij de club. Ik heb de club hiermee beschadigd en dat doet velen, en ook mij, pijn. Daarom heb ik de keuze gemaakt om op te stappen als hoofdtrainer van FC Utrecht. Ik herken mezelf niet in mijn handelen en wil mijn excuses aanbieden aan alle betrokkenen."

Algemeen directeur Thijs van Es geeft aan dat het clubbestuur begrip toonde voor het vertrek van Fraser. "Bij FC Utrecht gelden, zoals bij elk bedrijf en zoals in de gehele maatschappij, bepaalde normen en waarden. Soms, in het heetst van de sportieve strijd, worden de randen daarvan opgezocht. In dit geval is door Henk gedrag vertoond dat over de grens van het geoorloofde gaat, waarover we het direct eens waren, waardoor hij deze beslissing heeft gemaakt."

Een week geleden liet Fraser in een interview met het AD nog optekenen dat hij tijdens het trainingskamp in Spanje wilde werken aan zijn band met de spelersgroep. "Dat we met FC Utrecht een moeizame start hadden, heeft invloed gehad op mijn relatie met de spelers. De focus lag vooral op de kwaliteit van ons spel, maar in Spanje, en daarna, ga ik werken aan het menselijk contact met hen. Dat is belangrijk, want een goed persoonlijk contact heeft absoluut invloed op de prestaties. Dus de spelers kunnen iets meer empathie van mij verwachten."

Onder de fans van Utrecht was Fraser al niet onomstreden, omdat het voetbal van de club vaak niet in aanmerking komt voor de amusementsprijs. Ook de spelers zouden kritiek hebben geuit op de 'behoudende' stijl van de coach, zo weet het AD. Voor de winterstop werden er echter de nodige punten gepakt en mede daardoor staat Utrecht nu op de zevende plaats in de Eredivisie. In veertien wedstrijden werden er 24 punten gepakt en de achterstand op plek vijf, die FC Twente nu bezet, is maar drie punten.

Fraser was eerder ook al hoofdtrainer van ADO Den Haag, Vitesse en Sparta. Als eindverantwoordelijke bij de Arnhemmers won hij het bekertoernooi. Afgelopen seizoen was de voormalig verdediger werkzaam bij Sparta, waar hij vlak voor het einde van het seizoen opstapte. Fraser wilde solidair zijn richting assistent Aleksandar Rankovic, die eerder de wacht werd aangezegd door Sparta.

Bezig met laden …