FSV Mainz behoudt koppositie na foutloos vijfde duel

Erik van Dam21 sep 2010, 21:55
Laatst bijgewerkt: 21 sep 2010, 21:55
/

FSV Mainz blijft ook na de vijfde speelronde koploper van de Bundesliga. De sterk presterende club zette dinsdag de wedstrijd tegen 1.FC Köln om in drie punten, zoals het dat al sinds de start van het seizoen deed. Hannover rekende vakkundig af met Werder Bremen en drukte de ploeg van Thomas Schaaf verder naar beneden; Werder ging afgelopen weekend ook al onderuit op bezoek bij Mainz.

FSV Mainz 05 – 1.FC Köln 2-0
Het mag geen verrassing meer worden genoemd, maar FSV Mainz zette ook duel vijf van het seizoen om in een klinkende driepunter. Net als tegen Werder Bremen en 1.FC Kaiserslautern toonde de koploper ook nu weer aan dat het na rust over de langste adem beschikt. Pas na een halfuur spelen stichtte Lukas Podolski het eerste gevaar in de wedstrijd. Zijn vrije trap van zeventien meter ging kort aan het doel voorbij. Aan de andere kant plukte Faryd Mondragón een kopbal van Ádám Szalai uit de hoek. Een tweede inzet met het hoofd, ook afkomstig van de Hongaar, ging naast. In het tweede bedrijf was de beste kans voor de Keulenaren; Mato Jajalo joeg een vrije trap van twintig meter afstand over de muur heen op de lat.

Met wat meer geluk was het de openingstreffer geweest, want Christian Wetklo kon er niets meer aan veranderen. De nulstand werd echter niet geslecht, dus bleef koploper Mainz azen op die ene ultieme kans om de leiding in de Bundesliga te verstevigen. En die kwam ook; na een vrije trap van Christian Fuchs stond Schalke 04-huurling Lewis Föltby volledig vrij om Mondragón te kloppen. De doelman verzuimde uit te komen en Föltby haalde de trekker over; in de 91ste minuut deed hij dat opnieuw na defensief falen van Kölbn. Over drie dagen wacht Mainz de ontmoeting met Bayern München; wordt ook die gewonnen, dan mag de club zich wellicht voorzichtig als Herbstmeister gaan beschouwen.

Hannover 96 – Werder Bremen 4-1
Hannover 96 herstelde zich thuis grandioos van de 2-0 nederlaag die het afgelopen weekend opliep tegen VfL Wolfsburg. Nadat Philip Bargfrede een waarschuwingsschot loste uit de tweede lijn, sloeg de thuisclub snel toe met de openingstreffer. Een vrije trap kwam via het hoofd van Emanuel Pogatetz terecht bij Clemens Fritz, die zijn been ongelukkig tegen de bal zette en zijn eigen keeper, Tim Wiese, kansloos liet. Werder en Hannover creëerden vervolgens ieder mogelijkheden om tot scoren te komen; Fritz maakte bijna zijn eigen doelpunt goed, maar lepelde de bal over Florian Fromlowitz tegen de lat. Didier Ya Konan en Sebastian Prödl lieten na goed samen te werken en de score op te voeren.

/

Ya Konan maakte later in de wedstrijd die onbenutte kans nog wel goed, maar niet voordat Werder verdiend de stand gelijk had getrokken vanaf elf meter. Pogatetz beging een overtreding op Prödl, die dankbaar ging liggen en de strafschop versierde. Thorsten Frings schoot vervolgens beheerst raak in de linker benedenhoek. Marko Marin vond kort daarna Fromlowitz op zijn weg bij een schot vanuit de tweede lijn. Als gezegd kwam Ya Konan echter aan bod met Hannover’s tweede goal. De Ivoriaanse aanvaller tikte binnen op aangeven van Sergio Pinto, die balverlies van Bargfrede afstrafte. Christian Schulz tekende tien minuten voor tijd voor goal nummer drie, door laag raak te schieten in de rechterhoek. In blessuretijd schoot Mohammed Abdellouae door de benen van Wiese nogmaals binnen.