Fulham schakelt titelhouder Shaktar Donetsk uit

Bart Kruyt25 feb 2010, 20:04
Laatst bijgewerkt: 25 feb 2010, 20:04

Voor titelhouder Shaktar Donetsk zit het Europa League-toernooi er op. De formatie uit Oekraïne speelde donderdagavond in eigen huis met 1-1 gelijk tegen Fulham en dat resultaat was niet genoeg na de eerdere 2-1 nederlaag in Londen. In Donetsk openden de gasten via Brede Hangeland de score, na de pauze maakte Jadson gelijk. Fulham mocht met name uitblinker Mark Schwarzer dankbaar zijn; de ervaren keeper was belangrijk met enkele knappe reddingen.

/

Shaktar was er in eigen huis op gebrand om de in Londen opgelopen nederlaag snel weg te spelen. Binnen enkele minuten moest Schwarzer al redding brengen op een prachtige inzet van Willian en de Australische goalie kon even later opnieuw aan de bak toen eerst Fernandinho en daarna Jadson voor zijn neus opdoemden, maar twee mooie saves voorkwamen de openingsgoal. Fulham had niets in te brengen in Oekraïne en mocht zijn ervaren doelman dankbaar zijn.

De toeschouwers in de Donbass Arena zaten dan ook raar te kijken toen het bij de eerste de beste gevaarlijke situatie voor het doel van Andriy Pyatov meteen raak was. Damien Duff draaide een vrije trap het strafschopgebied in en Hangeland werkte de bal binnen. Shaktar stond erbij en keer ernaar. De thuisploeg ging fanatiek op zoek naar de gelijkmaker en drukte Fulham nog verder terug op eigen helft. Schwarzer bleef echter de grote sta in de weg bij pogingen van onder meer Luiz Adriano en Douglas Costa.

Na ruim een uur moesten de Britten dan toch buigen. Jadson ontving na een knappe actie van Costa de bal op een presenteerblaadje en schoof binnen. Diezelfde Jadson miste enkele minuten voor tijd een enorme kans op 2-1, maar de inzet van de Braziliaan werd van richting veranderd door Aaron Hughes. Shaktar had de goede vorm niet, maar mocht tot het laatste moment hopen op een verlenging omdat ook Fulham via Zoltan Gera en Duff het duel in het slot weigerde te gooien. De 2-1 zat er niet meer in, ook niet nadat Fulham-middenvelder Danny Murphy in de slotfase wegens natrappen van het veld was gestuurd.