Fulham verslaat FC Basel en vergezelt Roma naar volgende ronde

Daniel Cabot Kerkdijk16 dec 2009, 19:57
Laatst bijgewerkt: 16 dec 2009, 19:57

Niet FC Basel maar Fulham heeft zich woensdag op de laatste speeldag van de groepsfase van de Europa League geplaatst voor de knockout-fase. De Zwitsers verloren voor eigen publiek, en zagen derhalve hun voorsprong van één punt in rook opgaan. De Londenaren kregen de doelpunten in de eerste helft in de schoot geworpen. AS Roma, dat al zeker was van overwintering in Europa, won met een B-elftal het laatste groepsduel met CSKA Sofia.

/

FC Basel - Fulham 2-3
Het venijn van het eerste bedrijf in Bazel zat in de slotfase. In een tijdsbestek van vier minuten namen de bezoekers uit Londen een comfortabele voorsprong. Na een heerlijke voorzet van David Elm tekende Bobby Zamora bij de tweede paal voor de openingstreffer. Dezelfde wisselwerking leidde daarna tot de 0-2 en wederom werd Zamora vrijgelaten. De aanvaller kopte simpel raak. In de eerste veertig minuten had FC Basel het betere van het spel.

Na ruim een uur spelen verkleinde Alexander Frei vanaf de stip de achterstand, maar net als in de vorige groepswedstrijd tegen AS Roma lieten de Zwitsers zien dat er in de afwerking nog het nodige scheelt. Geheel tegen de verhouding in tekende Zoltan Gera dertien minuten voor tijd voor de 1-3. Op aangeven van Stephen Kelly plaatste de Hongaar het belangrijke derde doelpunt in de netten. De tweede goal van FC Basel, op naam van Marco Streller, kwam te laat.

CSKA Sofia - AS Roma 0-3
Alessio Cerci was in Sofia zonder meer de man van de wedstrijd. De middenvelder liet zijn pas vijfde basisplaats van het seizoen niet opongemerkt voorbij gaan. Cerci zette de bezoekers op slag van rust op voorsprong, en herhaalde zijn kunststukje zeven minuten na de hervatting. In de slotfase verzilverde Filippo Scardina een voorzet van Simone Perrotta, en stond de eindstand op het scorebord.