Galatasaray komt goed weg met punt in doelpuntrijke derby

Bart Kruyt26 aug 2012, 22:54
Laatst bijgewerkt: 26 aug 2012, 22:54

De eerste grote Turkse stadsderby van het seizoen 2012/13, tussen Besiktas en Galatasaray, is zondagavond in een spectaculair gelijkspel geëindigd. De financieel geplaagde thuisploeg leek dankzij een dubbelslag van Filip Holosko de buurman te verslaan, maar Selcuk Inan benutte in de slotminuten een strafschop en bezorgde Galatasaray daarmee toch nog een punt: 3-3.

Aan spektakel dus geen gebrek. Al binnen een halve minuut had Galatasaray de score moeten openen: Umut Bulut omspeelde doelman Cenk Gönen, maar schoof de bal voor een leeg doel wonderwel voorlangs. De bezoekers domineerden in Fiyapi Inönü Stadion, maar kwamen na acht minuten toch op achterstand door een eigen doelpunt van Felipe Melo. De Braziliaan kopte een vrije trap van Manuel Fernandes per ongeluk achter Fernando Muslera: 1-0. Johan Elmander maakte met een fraaie volley in de korte hoek echter al snel de gelijkmaker: 1-1.

De titelverdediger zocht nadrukkelijk naar de voorsprong, maar op slag van rust strafte Holosko simpel balverlies van Galatasaray hard af: 2-1. Nog voor rust kwam het bezoek weer op gelijke hoogte door toedoen van Umut. De spits kreeg uit een hoekschop de bal op zijn hand, maar de scheidsrechter nam het incident niet waar en keurde het doelpunt goed: 2-2. Besiktas kwam vlak na rust weer op voorsprong doordat Hakan Balte de bal plots tegen Holosko aanschoot, die zo zijn tweede vierde: 3-2.

De tweede helft speelde zich voornamelijk op het middenveld af en lang waren er geen grote kansen te bespeuren. Emre Colak namens Galatasaray en Manuel Fernandes namens Besiktas waagden nog een poging, maar vijf minuten voor tijd sleepte Cim Bom alsnog een punt uit het vuur: Burak Yilmaz versierde een strafschop en Selcuk trapte binnen: 3-3. Invaller Nordin Amrabat kreeg in de slotseconde nog een enorme kans, maar Mert redde formidabel op zijn poging.