Galatasaray lijdt door kunststukje zeldzame nederlaag in stadsderby

Bart Kruyt18 jan 2013, 19:58
Laatst bijgewerkt: 18 jan 2013, 19:58

Galatasaray heeft voor het eerst in zijn bestaan een nederlaag geleden op bezoek bij Kasimpasa. Zonder Afrika Cup-deelnemer Nordin Amrabat ging de lijstaanvoerder met 2-1 onderuit in de stadsderby in Istanbul. Cim Bom vreest voor het weekeinde, want achtervolgers Besiktas en Antalyaspor kunnen door de nederlaag op gelijke hoogte komen met de koploper.

De titelverdediger wilde de marge tot de achtervolgers vergroten naar zes punten, maar het liep totaal anders in het Recep Tayyip Erdogan Stadion. De ploeg van Fatih Terim begon overigens nog wel heel verdienstelijk op het matige veld in de metropool. Na acht minuten kreeg Johan Elmander een grote kans, maar na een voorzet van Sabri Sarioglu maaide hij vol over de bal heen. Na achttien minuten was de Zweed wel trefzeker, want hij veranderde een schot van Hamit Altintop van richting, waardoor doelman Andreas Isaksson moest vissen: 0-1.

Kasimpasa, dat onder leiding staat van Shota Arveladze, liet het balbezit aan de bezoekers en mikten zelf op de counter. Die speelwijze loonde na een klein halfuur voor de blauw-witte equipe: de Bosniër Senijad Ibricic kreeg de bal op links aangespeeld, kapte naar binnen en vond met een geplaatst schot de verre hoek voor de 1-1. Galatasaray was van de leg en incasseerde vijf minuten na de pauze zelfs nog de 2-1. Dat was een wonderschone treffer: Rechbsuiten Tabaré Viúdez dribbelde een paar meter en vond met zijn linker de verre kruising.

Galatasaray moest in de achtervolging en was na een uur dicht bij de gelijkmaker, maar Elmander kopte net naast. De bezoekers konden geen echte vuist maken en de wissels van Terim boden evenmin uitkomst. Kasimpasa kreeg nog de betere kansen in de eindfase; Viúdez schoot bijvoorbeeld rakelings naast de paal. Die misser deed niets af aan de drie punten die de gastheer binnensleepte. Galatasaray hoopt dat Besiktas zaterdag tegen Istanbul Büyüksehir Belediyespor en Antalyaspor zondag tegen Gençlerbirligi punten verspelen.