Gastland Oekraïne spaart Estland en maakt kwartet doelpunten

Bart Kruyt28 mei 2012, 21:52
Laatst bijgewerkt: 28 mei 2012, 21:52

Het is koffiedik kijken, maar Oekraïne kan zomaar eens de verrassing van het EK gaan worden. Het gastland van Oleg Blokhin liet slechts twee punten liggen in de laatste vijf oefenduels en rekende ook maandagavond af met Estland: 4-0. Op neutraal terrein, in de Oostenrijkse vestingstad Kufstein, combineerden de geelblauwen bij vlagen met klasse, maar de score bleef relatief beperkt.

/

In de eerste helft was Estland nergens. Oekraïne, dat in Groep D is ingedeeld bij Engeland, Zweden en Frankrijk, begon overheersend en aanvallend aan de wedstrijd. Andriy Yarmolenko van Dynamo Kiev was de meest bedrijvige man aan de kant van de nummer vijftig van de wereld. Na tien minuten opende de linkspoot de score door op aangeven van Sergiy Nazarenko binnen te schieten. Nadat Andriy Voronin van nog geen vijf meter de bal over het verlaten doel had geschoten(!), verdubbelde Oekraïne de marge.

AZ’er Ragner Klavan haalde in het strafschopgebied Yarmolenko naar de grond en scheidsrechter Harald Lechner wees naar de stip. Oleg Gusev benutte het buitenkansje en vijf minuten voor de pauze werd het zelfs 3-0. Na kansen voor Evgen Konoplyanka (schot op dak van het doel) en Marko Devic (schot knap gepakt door doelman Mihkel Aksalu) was Dynamo Moskou-aanvaller Voronin ditmaal wél trefzeker. Nadat Devic op de keeper was gestuit, kon de 71-voudig international eenvoudig inkoppen.

Na de rust opende Oekraïne wederom stormachtig. Nadat Nazarenko net naast had geschoten, toonde invaller en aanvoerder Andriy Shevchenko al snel zijn klasse. De 105-voudig international kapte en draaide zich knap vrij in de zestien, om Artem Milevsky een niet te missen kans te bieden: 4-0. Hierna creëerde het gastland nog tal van kansen, maar Estland werd gespaard. In het laatste halfuur van de wedstrijd viel er weinig meer te genieten in Tirol. Oekraïne oefent in de aanloop naar het EK nog tegen Oostenrijk (1 juni) en Turkije (5 juni).