Gebrek aan spanning in top Eredivisie: voorstel voor Belgisch model
In de Eredivisie staan er nog vier speelronden op het programma, maar de spanning in de top van de ranglijst is al een tijdje verdwenen. PSV kan aankomende zaterdag kampioen worden, Ajax zal naar alle waarschijnlijkheid als tweede eindigen en ook de nummer drie (Feyenoord) lijkt al vast te staan. Aad de Mos denkt over een ver doorgevoerd play-off-systeem voor de Eredivisie.
In België is de titelstrijd nog bijzonder spannend, door de rigoureuze invoering van de play-offs. Na dertig speelronden spelen de bovenste zes ploegen in een extra competitie van tien wedstrijden om de landstitel en Europees voetbal en om het nog spannender te maken, werden de punten die na dertig duels waren gehaald ook nog eens gehalveerd. Zo maakt iedereen in de nacompetitie nog kans op het kampioenschap.
De Mos is erg enthousiast: "De media pompen het op, het publiek vreet het", zegt de analist in het Algemeen Dagblad. "Ze noemen het allemaal Champions League-wedstrijden. De kijkcijfers op televisie schieten omhoog, de stadions zijn stijf uitverkocht. De spanning en intensiteit is te snijden, ik vind het geweldig."
De Mos weet dat er ook nadelen aan de play-offs zitten: zo stond Standard Luik vorig jaar elf punten voor op de concurrentie, maar na de halvering van de punten waren dat er nog maar drie. De eerste wedstrijd in de play-offs werd verloren en toen had Standard opeens nog maar twee punten meer. De Mos begrijpt dat dit wringt, maar stelt dat iedereen in België er toch genoegen mee heeft genomen. En het valt op dat de Belgische clubs sinds de invoering van de nacompetitie om het kampioenschap een stuk beter presteren in Europa.
Volgens De Mos is dat geen toeval: "Het zijn wedstrijden waarin je niet mag verzaken, waar het er, net als in Europa, écht om gaat", aldus de oud-trainer. Nederland daalt op de UEFA-coëfficiëntenlijst steeds verder af en dus zou het volgens De Mos niet verkeerd zijn om het Belgische model eens te bestuderen. De analist stelt voor om de nummer één gewoon de kampioen te laten, omdat de Nederlandse voetbalwereld nogal conservatief is: "Maar maak het maar spannend voor de nummers twee tot en met zes. Dat is ook goed voor de weerbaarheid van onze talenten", aldus De Mos.