voetbalzone

‘Gegijzelde’ voetballer na één jaar weer thuis: ‘Dit moet écht anders’

Gijs Freriks28 nov 2013, 20:30
Laatst bijgewerkt: 28 nov 2013, 20:30
Advertentie
/

Zahir Belounis heeft eindelijk voet op Franse bodem gezet. De 33-jarige Fransman zat sinds de zomer van vorig jaar vast in Qatar, omdat zijn club Al-Jaish vanwege een financieel conflict weigerde mee te werken aan een uitreisvisum voor de aanvaller. Al-Jaish ging alsnog overstag en Belounis landde donderdag op vliegveld Charles De Gaulle in Parijs.

Belounis vertrok in 2007 naar Al-Jaish, de club van het Qatarese leger. Hij liet zich zelfs neutraliseren zodat hij in 2011 uit kon komen voor het WK voor militairen in Brazilië. Na een uitleenbeurt had de club hem niet meer nodig en weigerde de nieuwe eigenaar zijn salaris te betalen en mee te werken aan een uitreisvisum voor de ‘werkloze’ speler. Belounis stapte naar de rechter, noemde zich een ‘gijzelaar’ en overwoog zelfs zelfmoord te plegen.

In Qatar mag je als buitenlander alleen werken met instemming van een lokale sponsor, vaak de werkgever. Die werkgever, in dit geval Al-Jaish, moet toestemming geven voor een uitreisvisum. Die kreeg Belounis dus niet. Deze week praat een delegatie van de FIFAPro in Qatar om de uitreisregeling te bespreken. “Dat moet écht anders, zeker in een land dat het WK mag organiseren”, zegt Theo van Seggelen van de internationale spelersvakbond tegen de NOS.

Bezig met laden …