Gehavend Fenerbahçe repeteert met nederlaag voor duel met Arsenal

Erik van Dam17 aug 2013, 22:51
Laatst bijgewerkt: 17 aug 2013, 22:51

Fenerbahçe is het Süper Lig-seizoen met een nederlaag gestart. Trainer Ersun Yanal kon zaterdag geen beroep doen op liefst acht potentiële basisspelers, onder wie Raul Meireles, Gökhan Gönül en Bruno Alves, en dat gemis was voelbaar. De Gele Kanaries gingen voor het eerst sinds mei 2005 onderuit bij Konyaspor. In een tijdsbestek van tien minuten kreeg de club uit Istanbul drie doelpunten om de oren en hierdoor won de thuisploeg met 3-2.

De kampioenskandidaat speelt woensdag in de play-offronde van de Champions League tegen Arsenal en scouts van the Gunners waren zaterdagavond aanwezig in het Konya Atatürk Spor Kompleksi. Zij waren ongetwijfeld onder de indruk van de eerste helft die de bezoekers overlegden. Al na een kwartier kwam Fenerbahçe op voorsprong door een kopbal van Joseph Yobo, uit een hoekschop van Emre Belözoglu. De gasten waren veel sterker en hadden na een kwart wedstrijd wellicht een strafschop verdiend, maar miljoenenaankoop Emmanuel Emenike kreeg die niet. Na 27 minuten kreeg Fener na een overtreding op Alper Potuk wel een pingel.

Het buitenkansje werd benut door Emre en Emenike had de schade voor Konyaspor nog voor rust kunnen vergroten, maar hij verprutste een uitstekende mogelijkheid. In de tweede helft gooiden de Anadolu Kartali de schroom van hun af, al was de eerste echte kans in de tweede helft voor Fenerbahçe; Alper mikte na een rappe uitval echter op doelman Charles Itandje. De gastheer had het meeste balbezit, maar Fenerbahçe leek de zaakjes aardig op orde te hebben. Na een uur spelen ging Dirk Kuyt naar de kant in Midden-Turkije; hij werd vervangen door Pierre Webó.

In het laatste kwartier ging het helemaal mis bij Fener. Nadat Mert Günok al een strafschop van Thorvaldsson had gekeerd, trof Tomas Borek na 75 minuten wel doel door van dichtbij binnen te schuiven. Emenike kreeg hierna dé mogelijkheid om het duel op slot te gooien, maar hij faalde oog in oog met Itandje. Aan de overzijde maakte Tomas Borek er na een dekkingsfout van Cristian Baroni 2-2 van en Recep Aydin bezorgde Konyaspor drie minuten voor tijd de zege door op aangeven van Thorvaldsson te scoren. Yanal geloofde zijn ogen niet en moet zijn ploeg nu klaarstomen voor de confrontatie met Arsenal.