Geknok om veilige zone Engeland blijft in alle hevigheid doorgaan

Erik van Dam30 apr 2011, 17:57
Laatst bijgewerkt: 30 apr 2011, 17:57

Van het rijtje clubs dat nog tot de laatste zes behoort in Engeland, hadden zaterdag twee teams redenen om te lachen. West Bromwich Albion overleefde een rode kaart en een eigen doelpunt tegen Aston Villa (2-1) en nadert zo, net als Blackburn Rovers, definitief lijfsbehoud. The Rovers klopten thuis Bolton Wanderers. Blackpool is nog niet zeker van een nieuw seizoen in de Premier League en Wigan Athletic ook niet. Beide teams pakten slechts een puntje en moeten daardoor nog steeds blijven bikkelen.

/

Wigan Athletic - Everton 1-1
Op het moment dat het harder nodig was dan ooit, gaf Wigan (zonder Ronnie Stam) een zege weg. The Baggies werkten keihard en namen het doel van Tim Howard zeer vaak onder vuur, maar de Amerikaan hield zijn team meermaals overeind met fraaie reddingen. De enige keer dat hij níet standhield was in de 21ste minuut. Na een aanval via drie man kwam de bal met een lobje tot bij Charles N'Zogbia. De Fransman leek zich klem te lopen en struikelde ook nog eens, maar herpakte zich en schoot in de verre hoek fraai binnen. Everton (zonder John Heitinga) stelde daar weinig tegenover: slechts een strafschop van Mikel Arteta was een goede scoringskans. De Spanjaard trapte niet slecht in, maar Ali Al-Habsi dook perfect naar zijn hoek en duwde de inzet weg. Daarna bleef Wigan de bovenliggende partij, maar Howard voorkwam telkens met goed keeperswerk dat de marge opliep. Een domme handsbal van Hugo Rodallega leidde een tweede strafschop in en die nam Leighton Baines kiezelhard en foutloos.

/

Blackburn Rovers - Bolton Wanderers 1-0
De thuisploeg begon beter aan de ontmoeting op Ewood Park, maar Bolton liet zich desondanks niet onbetuigd. Zo schoot Rodrigo in de achttiende minuut op de paal. Enkele minuten later viel de 1-0 aan de andere kant van het veld. Martin Olsson kreeg ruimte van David Wheater om te schieten en Adam Bogdan kon zijn schot niet keren. Ook na de hervatting had de thuisploeg het betere van het spel, maar de bevrijdende 2-0 bleef uit. Bolton had amper uitzicht op een gelijkmaker en ook de negentiende invalbeurt van Ivan Klasnic bood geen soelaas. Invaller Mame Biram Diouf miste in de slotfase nog een uitgelezen mogelijkheid op de 2-0. Desalniettemin boekt de ploeg van Steve Kean een zeer belangrijke zege met oog op de strijd tegen degradatie.

/

Sunderland - Fulham 0-3
Voor Sunderland en Fulham staat er niet zoveel meer op het spel: Europees voetbal is onhaalbaar en Sunderland degradeert alleen nog als de concurrentie alles gaat winnen. De 3-0 verliespartij van zaterdag hoeft het team van Steve Bruce dus niet heel veel littekens op te leveren. Bruce, die voor de 300ste keer op de bank zat als Premier League-trainer (negende op de eeuwige ranglijst sinds 1993), zag hoe Fulham simpelweg efficiënter met haar kansen omsprong. Gaël Kakuta tekende na dik een halfuur voor 0-1, door al vallend Simon Mignolet te verschalken met een hard en laag schot. Sulley Muntari miste terstond een dikke kans op 1-1. Sunderland was onvoldoende bij de les, viel te weinig aan en incasseerde na rust nog eens twee goals, beiden van Simon Davies. De Welshe middenvelder profiteerde eerst van combinatiewerk tussen Bobby Zamora en Steven Sidwell en trapte later uit een scrumble de 0-3 binnen.

West Bromwich Albion - Aston Villa 2-1
Een rode kaart, een eigen doelpunt en toch nog winnen: alle reden voor tevreden gezichten in The Hawthorns, zaterdagmiddag. Vroeg in de wedstrijd passeerde Abdoulaye Meïté zijn eigen doelman door volkomen onnodig een pass van Stewart Downing in zijn eigen doel te volleren. Het was al het vierde eigen doelpunt van WBA, meer dan enig andere club dit seizoen. Youssouf Mulumbu werd de 1-1 ontnomen door Brad Friedel, die diens trap uit de bovenhoek weghaalde. Een kwartier na rust kwam er plots weer leven in de brouwerij. Eerst maakte Peter Odemwingie gelijk met zijn vierde goal in vier opeenvolgende duels, een nieuw clubrecord. Vervolgens kwam WBA met tien man te staan na de tweede gele kaart voor Paul Scharner. Toch maakte Mulumbu er nog een topmiddag van: zes minuten voor tijd trapte de middenvelder de winnende binnen.

/

Blackpool - Stoke City 0-0
In de eerste helft kregen beide ploegen kans na kans, maar opmerkelijk genoeg werd het scorebord voor rust niet in beweging gebracht. De misser van Kenwyne Jones in de extra tijd was hilarisch. Na een pass van Glenn Whelan omspeelde hij doelman Matthew Gilks en schoot hij naast het lege doel. In de tweede helft nam de druk van de bezoekende partij zienderogen toe, maar dankzij enkele reddingen van Gilks bleef Blackpool een nederlaag bespaard en werd er na rust ook niet gescoord. Het is voor het eerst dit seizoen dat Blackpool niet in een thuisduel weet te scoren en daarmee blijven Arsenal (4), Chelsea (2) en Manchester United (1) de enige clubs die in het verleden in alle thuiswedstrijden minimaal één keer wisten te scoren.