Ajax FansImago

Gemeente Amsterdam reageert op rellen Ajax-supporters: ‘Ongelofelijk triest’

Siep Engelen15 sep 2024, 19:14
Laatst bijgewerkt: 15 sep 2024, 19:14
Advertentie

De gemeente Amsterdam heeft geen goed woord over voor de Ajax-supporters die zondagmiddag rellen veroorzaakten in de hoofdstad. De aanhang van de Amsterdamse club besloot om zich te verzamelen op het Leidseplein om te protesteren tegen de politiestakingen, maar die protesten liepen uit tot hevige rellen.

De politie legde het werk neer bij twee wedstrijden van Ajax, dat daardoor al sinds 29 augustus niet meer kon spelen. De politiebonden voeren al weken actie voor een betere vroegpensioenregeling. Omdat de overheid volgens hen niet snel genoeg handelt, organiseren ze acties op momenten die de maatschappij sterk raken.

Wedstrijden van Ajax werden dus meerdere malen het doelwit van die acties, waarop supporters van die club zich zondag in de stad verzamelden om te protesteren. De supporters begonnen met het afsteken van vuurwerk, het zwaaien met vlaggen en het zingen van liederen, maar later sloeg de sfeer om.

“Ajax-supporters plegen vernielingen aan het gebouw en politievoertuigen”, zo schreef de Amsterdamse politie op X. “Ondanks vele waarschuwingen blijft een groep de confrontatie zoeken. De Mobiele Eenheid voert nu charges uit om deze groep te verdrijven”, zo viel te lezen.

Inmiddels heeft de gemeente Amsterdam gereageerd op de gebeurtenissen in de hoofdstad. “Ongelofelijk triest dat deze zogenaamde Ajax-supporters zich zo hebben misdragen in onze stad”, citeert de NOS locoburgemeester Marjolein Moorman. “Hiermee bewijst deze groep zogenaamde supporters voetbal en Ajax geen dienst.”

“Iedereen wil dat voetbalplezier voorop staat, maar dit gedrag laat zien dat het helaas niet zonder politie-inzet kan”, vervolgt Moorman. “Terwijl we de politie zo hard nodig hebben voor andere zaken.”

De onderhandelingen tussen het kabinet en de vakbonden over het vroegpensioen zijn voorlopig gestrand. De vakbonden hebben een eerste voorstel van het kabinet afgewezen en het kabinet is nog niet van plan de bonden tegemoet te komen. Dat betekent dat de acties van de vakbonden voorlopig doorgaan.

Bezig met laden …