Genk lost Anderlecht weer af als koploper; spektakel in Gent

Bart Kruyt20 nov 2010, 21:05
Laatst bijgewerkt: 20 nov 2010, 21:05

Racing Genk heeft zaterdagavond goede zaken gedaan in de Belgische titelrace. Doordat het met tamelijk veel gemak Charleroi opzij zette (1-3), verlost het Anderlecht van de koppositie op de ranglijst. De meest spectaculaire wedstrijd van het weekend in België was echter die in Gent, waarbij Westerlo zich op een heroïsche wijze van een 3-0 achterstand wist terug te knokken tot 3-3 en uiteindelijk met 4-4 gelijk speelde.

Charleroi – Racing Genk 1-3
De bezoekers konden bij winst op hekkensluiter Charleroi de koppositie van Anderlecht weer overnemen en gingen dan ook voor de zege. Hoewel Genk niet bijzonder overtuigend aan het duel begon, wist het toch na bijna veertig minuten afstand te nemen van de thuisploeg. Omdat het uitverdedigen niet ging zoals het hoort, kwam de bal voor de voeten van Marvin Ogunjimi, die simpel de 0-1 binnentikte. Kort voor rust leek het duel zelfs beslist, toen Elyaniv Barda na een fraaie actie de 0-2 voor zijn rekening nam.

De overmacht van Genk werd steeds duidelijker en ook na de theepauze had de thuisploeg niets in de melk te brokkelen. Dit leidde na slechts vijf minuten voetballen in de tweede helft tot de 0-3, waarbij Ogunjimi op aangeven van Barda zijn tweede treffer van de avond maakte. Pas ruim een kwartier voor het einde van de wedstrijd deed Orlando Dos Santos namens Charleroi nog iets terug: 1-3.

AA Gent – Westerlo 4-4
De thuisploeg draait dit seizoen prima mee in de subtop en lijkt zelfs de strijd om het kampioenschap niet uit het hoofd te hoeven zetten, maar liet zaterdag punten liggen. Daar leek het na de eerste helft nog niet op te gaan uitmonden. Al na vijf minuten was het raak voor Gent, toen Tim Smolders van afstand het leder snoeihard in de kruising schoot. Acht minuten voor de onderbreking werd de score zelfs verdubbeld door Shlomi Arbeitman, terwijl wederom Smolders er kort na rust 3-0 van maakte. Het duel leek vrijwel zeker gespeeld en Gent waande zich reeds zeker van de drie punten.

Er ontwikkelde zich in een tijdsbestek van slechts tien minuten tijd echter een knotsgekke wedstrijd. Na een uur voetballen (bij een 3-0 stand) deed Paulo Henrique nog iets terug, terwijl diezelfde Henrique er zes minuten later 3-2 van maakte. Drie minuten later was het de in het eerste bedrijf nog zo succesvolle Smolders die de verrassing completeerde door de bal in eigen doel te schieten: 3-3. Toch leek Westerlo onderuit te gaan, omdat Ibrahima Conte in de slotfase het duel leek te beslissen (4-3). Niet was echter minder waar, want pas in de 94e minuut schoot Daniël Chavez de 4-4 binnen.

Lokeren – KV Mechelen 3-1
Het duel tussen de nummers vijf en zes op de ranglijst leek aanvankelijk gelijk op te gaan. In de eerste helft kwam Mechelen al vroeg op voorsprong, toen Christian Benteke na veertien minuten de 0-1 aantekende. Na een half uur voetballen trok oud-Feyenoorder Benjamin de Ceulaer de stand echter weer gelijk. Uiteindelijk was het diezelfde De Ceulaer die Lokeren na zeventig minuten zelfs op voorsprong bracht; vijf minuten voor tijd zorgde Tiko met een pegel voor de beslissing: 3-1.