Gent wint eerste topper en verkleint gat met Genk tot vier punten

Erik van Dam26 nov 2010, 21:29
Laatst bijgewerkt: 26 nov 2010, 21:29

AA Gent heeft Racing Genk het zwijgen opgelegd. De ploeg van Francky Dury won op verplaatsing met 1-2 door een eigen doelpunt van João Carlos en een treffer van Shola Arbeitman. Door de zegepraal staan de Buffalo’s vaster op de tweede plaats en verschilt het gat tot lijstaanvoerder Genk nog maar vier punten. De bezoekers wonnen pas de eerste ‘topper’ van het seizoen.

Genk moest het stellen zonder smaakmakers Kevin De Bruyne en topschutter Jelle Vossen die nog altijd geblesseerd zijn. De bezoekers uit Oost-Vlaanderen misten zeven spelers, inclusief de geschorste topscorer Elimane Coulibaly. De gastheer kwam al snel op voorsprong in de Cristal Arena, daar het bij de eerste mogelijkheid raak was. Verdediger Torben Joneleit kopte een hoekschop achter doelman Bojan Jorgacevic en de teller voor de Duitser staat derhalve op drie competitiedoelpunten dit seizoen.

Lang kon de ploeg van Frank Vercauteren niet genieten van de voorsprong. Duur balverlies op het middenveld van de Smurfen leverde de gelijkmaker op, daar Zlatan Ljubijankic enigszins gelukkig collega Shola Arbeitman vond. De Israëliër leek te scoren, maar werd geholpen door Genk-verdediger João Carlos. Vijf minuten later was Thomas Buffel dichtbij een tweede voorsprong voor Genk, terwijl ook Stef Wils, Dugary Ndabashinze en Randall Azofeifa kansen misten. De op verplaatsing spelende ploeg bleek echter effectiever. Arbeitman, die eerder nog een kopbal knap gered zag worden, bleek het eindstation van een perfecte aanval over de linkerkant: 1-2.

Gent controleerde hierop de wedstrijd, maar Genk kreeg tien minuten voor tijd een goede kans in de persoon van opnieuw Buffel. Op slag van rust degradeerde Arbeitman bijna van held naar schlemiel, maar de lat voorkwam een eigen doelpunt. Tien minuten na rust tankte Genk vertrouwen door de rode kaart van Marko Suler, die na het neerhalen van Elyaniv Barda moest gaan douchen. Diezelfde Barda was twintig minuten voor tijd dichtbij de gelijkmaker, maar zijn inzet werd gered op de lijn. Ondanks een slotoffensief van Genk werd, ondanks een schot van Daniel Töszér op de lat, er niet meer gescoord.