voetbalzone

Geschorste Mourinho lijkt met plotselinge beslissing wraak te nemen op UEFA

Wessel Antes22 jun 2023, 22:58
Laatst bijgewerkt: 22 jun 2023, 22:58
Advertentie

José Mourinho trekt zich terug uit het UEFA Football Board, zo blijkt uit een brief die hij heeft geschreven aan de Europese voetbalbond. Het besluit komt daags na het nieuws dat de UEFA de trainer van AS Roma vier duels heeft geschorst na zijn misdragingen aan het adres van scheidsrechter Anthony Taylor, na de verloren Europa League-finale tegen Sevilla (1-1, 4-1 na strafschoppen). De Portugees beledigde de Engelse arbiter tot op het bot in de parkeergarage, waardoor hij komend seizoen vier wedstrijden moet brommen. Mourinho zelf neemt nu dus afstand van de UEFA.

De UEFA Football Board is een groep van spelers en trainers die hun ideeën delen om het voetbal te verbeteren. De kritische Mourinho maakte ook deel uit van het gezelschap, maar heeft zich inmiddels teruggetrokken. In zijn brief laat de zestigjarige oefenmeester niet blijken dat dat komt door zijn schorsing, maar de timing van zijn besluit doet dat wel vermoeden. “Ik dank u voor de uitnodiging om lid te worden van het UEFA-voetbalbestuur, maar het spijt me u te moeten meedelen dat ik met onmiddellijke ingang afstand zal doen van mijn betrokkenheid”, schrijft Mourinho onder meer.

Mourinho stelt dat er zaken zijn veranderd, maar onderbouwt die bewering niet. “De voorwaarden waar ik zo sterk in geloofde toen ik toetrad, gelden niet meer en daardoor voel ik me verplicht om deze beslissing te nemen. Ik verzoek u vriendelijk om mijn beslissing mede te delen aan president Aleksander Ceferin.” Mourinho stuurde de opgestelde brief naar Zvonimir Boban, directeur bij de UEFA. Journalist Filippo Biafora van de Romeinse krant Il Tempo heeft het geletterde bericht in handen gekregen.

Fikse straffen
De UEFA toonde zich woensdag onverbiddelijk jegens Roma. Naast een schorsing voor de veelbesproken hoofdtrainer krijgt de Italiaanse topclub meerdere straffen. I Giallorossi krijgen een boete van in totaal 135.500 euro en mogen geen supporters meenemen naar de eerstkomende uitwedstrijd. Bovendien moeten bij het eerstkomende thuisduel 6.000 stoeltjes van het Stadio Olimpico leegblijven. Roma tekent beroep aan tegen de schorsing van Mourinho, zo werd woensdagavond direct bekend. De club kreeg onder meer een boete van 5.000 euro voor het wangedrag van de spelers tijdens de Europese finale.

Bezig met laden …