Ghana dankzij strafschop langs Servië in amusant schouwspel

Matthijs van Laar13 jun 2010, 17:51
Laatst bijgewerkt: 13 jun 2010, 17:51

Ghana heeft als eerste Afrikaanse land een zege geboekt in Zuid-Afrika. Servië, door velen getipt om ver te reiken tijdens het toernooi, had het bijzonder lastig met de energieke atleten en dolf uiteindelijk het onderspit. Met een man meer kregen de Ghanezen in de slotfase een strafschop toegewezen, die feilloos werd benut door Asamoah Gyan. Het was genoeg voor de 1-0 eindstand.

/

De drie punten kwamen Ghana toe. De ploeg van, saillant genoeg, de Servische bondscoach Milovan Rajevac, had het betere van het spel en kreeg ook diverse uitstekende mogelijkheden om te scoren. Bovendien speelden The Black Stars het laatste kwartier met een man meer omdat Aleksandar Lukovic met rood het veld diende te verlaten. Daarvan profiteerden de Ghanezen optimaal.

Het eerste serieuze wapenfeit van de onderhoudende wedstrijd was voor Ghana en geschiedde pas in de zeventiende minuut. Kwadwo Asamoah haalde in kansrijke positie vol uit, maar zag zijn pegel geblokt worden door Nikola Zigic, die samen met Ajacied Marko Pantelic de taak had gekregen om de Serviërs van treffers te voorzien. Gyan deed ook van zich spreken, terwijl aan de overzijde de beste kansen waren voor Aleksandar Kolarov (vrije trap) en Dejan Stankovic (schot op doelman).

/

Na rust waren het André Ayew namens Ghana en Milan Jovanovic namens Servië die het publiek vermaakten met goede mogelijkheden, maar evenals in het treffen eerder op de dag tussen Slovenië en Algerije vonden ook nu de beslissende gebeurtenissen plaats in de laatste fase. Lukovic zag een tweede gele prent voor het opzichtig naar de grond trekken van Gyan en mocht inrukken, maar desondanks bleek de strijdlust van Servië niet vergaan. Zowel Milos Krasic (schot) als Nemanja Vidic (kopbal) kregen vlak na de rode kaart voor hun ploeggenoot kansen om te scoren.

Een tweede persoonlijke fout deed Servië uiteindelijk alsnog de das om. Ayew trachtte met een lange voorzet Kevin-Prince Boateng te bereiken, maar zag de bal in de zestien met de handen onderschept worden door Zdravko Kuzmanovic. Gyan toonde zich vanaf elf meter onverbiddelijk en knalde de terecht gegeven strafschop onhoudbaar binnen. De spits van het Franse Stade Rennes was in blessuretijd ook nog dicht bij de 2-0, maar raakte met zijn geplaatste inzet de paal.

Rapportcijfers
Na afloop van een wedstrijd kunnen er rapportcijfers aan elke speler gegeven worden. Jullie bepalen zo wie er man of the match wordt en op langere termijn zelfs wie de beste spelers van het toernooi zijn. Klik op de wedstrijdpagina om rapportcijfers te geven.