Ghana houdt Afrikaanse eer hoog en klopt Amerikanen

Erik van Dam26 jun 2010, 22:59
Laatst bijgewerkt: 26 jun 2010, 22:59

Ghana heeft zich zaterdag ten koste van de Verenigde Staten voor de kwartfinales van het WK geplaatst. Afrika’s enig overgebleven deelnemer ging voortvarend van start en pakte vroeg de leiding. Amerika knokte zich, net als tegen Engeland en Slovenië, terug in de strijd via Landon Donovan. In de verlenging verzuimde de Amerikaanse defensie echter rugdekking te geven bij een Ghanese uitbraak; Asamoah Gyan profiteerde daar optimaal van (2-1).

/

Ghana startte het duel overduidelijk met de intentie om de Afrikaanse eer hoog te houden. De ploeg van Milovan Rajevac zocht razendsnel de weg naar doelman Tim Howard en overliep de Amerikanen in de openingsfase. Samuel Inkoom plaatste het eerste schot nog naast, maar bij de tweede kans was het direct raak. Ricardo Clark leverde de bal knullig in en Kevin-Prince Boateng ging er direct mee aan de hal. Na een rush van zo’n dertig meter trok hij twee man naar zich toe, maar vond hij toch nog tijd en ruimte om laag te scoren in de linkerhoek.

Clark, de ongelukkige aangever van de goal, moest zijn fout al voor rust bekopen met een wissel. Met vervanger Maurice Edu oogde Amerika iets sterker. De wedstrijd bleef kansrijk; Robbie Findley schoot na een uitbraak hard op de voet van Richard Kingson. Luttele minuten later voorkwam Tim Howard aan de andere kant op identieke wijze een goal van Kwadwo Asamoah. Ghana toonde zeer veel dreiging, maar bewaarde niet altijd de rust. De Verenigde Staten maakten pas na rust het overwicht te gelde. De Comeback Kids speelden frisser en dominanter.

/

Benny Feilhaber kreeg na twee minuten al een dot van een kans. Na een tikje terug van Jozy Altidore schoot de aanvaller, maar Kingson redde knap met één hand. De voortdurende overheersing van de VS resulteerde uiteindelijk wél in de 1-1. Clint Dempsey ging op avontuur, poortte John Mensah en werd gevloerd door Jonathan Mensah. Arbiter Victor Kassai kende een strafschop toe en Landon Donovan benutte de kans via de binnenkant van de paal (1-1). Daarmee trof hij voor de derde keer op rij doel. De penalty was overigens zeldzaam; slechts één keer eerder in de WK-historie kregen de VS een strafschop. Na de gelijkmaker bleef Amerika druk zetten richting het Ghanese doel, maar het vond Kingson telkens op haar weg of was zelf niet scherp genoeg in de afronding.

Die inefficiëntie kwam Team USA duur te staan. In de verlenging die Ghana afdwong, scoorde Asamoah Gyan al na drie minuten. Hij reageerde attent op een hoge pass van achteruit en kreeg een duw in de rug van Carlos Bocanegra, maar worstelde zich verder. Nadat ook Jay DeMerit hem niet af wist te stoppen, ramde Gyan de 2-1 langs Howard. Het hield de hernieuwde voorsprong vast tot het eind van de tweede verlenging en treft in de kwartfinales Uruguay, dat zich eerder op de dag langs Zuid-Korea speelde. Jonathan Mensah en Ayew missen dat treffen; zij pakten geel en zijn geschorst.