voetbalzone

Ghana klopt Nigeria en bereikt voor het eerst eindstrijd Afrika Cup

Daniel Cabot Kerkdijk28 jan 2010, 18:04
Laatst bijgewerkt: 28 jan 2010, 18:04
Advertentie

Ghana heeft zich donderdag als eerste land voor de finale van de Afrika Cup geplaatst. De ploeg van Milovan Rajevac was te sterk voor haar West-Afrikaanse rivaal Nigeria, dat zonder meer op minimaal een verlenging aanspraak maakte: 1-0. De Nigerianen vinden desalniettemin voor de vierde opeenvolgende keer hun Waterloo in de halve finale van het Afrikaanse eindtoernooi.

/

Na een gelijkopgaande beginfase opende Asamoah Gyan na twintig minuten spelen de score. De verdediging van Nigeria trad niet kordaat op en de aanvaller kon de bal eenvoudig achter Vincent Enyeama koppen: 1-0. Daarna was Gyan wederom dicht bij een doelpunt, maar zijn halve volley was te hoog. Het antwoord van Nigeria liet niet lang op zich wachten. De inzet van Obafemi Martins ging richting de binnenkant van de paal, maar Richard Kingson bracht goed redding.

De eerste helft liet veel te wensen over, en het tweede bedrijf ging bijna flitsend van start. Een schot van Peter Odemwingie werd door David Addy van richting veranderd, maar Kingson kon nog net tijdig optreden. Nigeria zette meer druk op het doel van Kingson, maar dat resulteerde niet in een doelpunt. Vooral Martins liet het afweten. Eerst maaide hij compleet over de bal heen, daarna mikte hij te hoog.

Pas na ruim een uur spelen werd Enyeama op proef gesteld. Een inzet van ver van Emmanuel Agyemang-Badu werd door de doelman met de nodige moeite gestopt. Ook in de slotfase slaagde Nigeria er niet in om minimaal te remiseren, de goede bedoelingen van onder meer Martins en Aiyegbeni Yakubu ten spijt.

Bezig met laden …