Gigantische misrekening Coupet levert Lille eerste prijs in 56 jaar op

Thijs Post14 mei 2011, 22:53
Laatst bijgewerkt: 14 mei 2011, 22:53

Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole heeft 56 jaar moeten wachten op een hoofdprijs, maar dit seizoen is het mogelijk twee kaar raak. De ploeg van trainer Rudi Garcia staat in de Ligue 1 bovenaan de rangschikking en veroverde zaterdag en passent de nationale beker. Lille was met 1-0 te sterk voor Paris Saint-Germain en mag PSG-doelman Grégory Coupet op de blote knieën danken. De sluitpost voorkwam vlak voor het laatste fluitsignaal een verlenging door gruwelijk in de fout te gaan bij een vrije trap van Ludovic Obraniak.

/

De spanning zat dus in de absolute slotfase, want de ploegen begonnen nerveus aan de krachtmeting. Lille mocht opgetekend worden als de licht bovenliggende partij, maar tot grote kansen leidde dat evenwel niet: beide partijen leken elkaar voorzichtig af te tasten. Na goed achttien minuten tekende PSG voor de eerste opwinding in het volgepakte Stade de France. Het was pas de eerste grote kans van de wedstrijd en daar hadden de hoofdstedelingen ook nog de hulp van Lille-doelman Mickael Landreau voor nodig. De sluitpost had de grootste moeite met een harde vrije trap van Nenê, verwerkte het speeltuig nogal onorthodox met zijn voeten en had het geluk dat Siaka Tiéné de rebound te hoog mikte.

Het antwoord van Lille liet niet lang op zich wachten toen Lille-aanvaller Moussa Sow de bal aan de andere kant van het veld rakelings over het doel van Coupet schoot. Veel kansen vielen er niet meer te noteren in het eerste bedrijf, waardoor het in het tweede bedrijf alleen maar beter kon gaan. Lille-doelman Landreau moest op de doellijn redden na een inzet van Nene, PSG-spits Guillaume Hoarau wist het net eveneens niet te vinden en Yohan Cabaye zag een inzet aan de andere kant gepakt worden door Coupet.

/

Parijzenaar Clément Chantôme kreeg niet veel later een enorme kans maar stuitte op Coupet, waardoor de ploegen de verlenging in leken te gaan. Het vuurwerk werd echter bewaard voor de absolute slotfase en Coupet groeide uit tot de absolute schlemiel van de wedstrijd. Lille mocht een vrije trap nemen aan de rechterkant van het veld en linkspoot Obraniak schaarde zich achter de bal. De in Frankrijk geboren Pool krulde de bal naar de verre hoek, Coupet had de bal in de gaten en liet het speeltuig (in de veronderstelling dat de bal naast zou gaan) lopen. Tot grote schrik van de sluitpost belandde de inzet prachtig in de winkelhaak.

PSG ging met nog een paar minuten blessuretijd op de klok alles op alles spelen, maar Lille kon direct counteren en leek op weg naar de bevrijdende tweede treffer. Alsof het nog niet genoeg was voor Coupet, legde hij de doorgebroken Gervinho neer en veroorzaakte hij een strafschop. Dat de doelman de inzet van Mathieu Debuchy keerde was slechts een doekje voor het bloeden: er was te weinig tijd over om Lille nog van de beker te houden. De bekerwinst voor Lille is de eerste prijs sinds 1955, toen het ook de Coupe de France wist te pakken.