voetbalzone

Glasgow Rangers en Celtic spelen beladen Old Firm met rouwbanden om

Daniel Cabot Kerkdijk01 jan 2011, 07:50
Laatst bijgewerkt: 01 jan 2011, 07:50
Advertentie

Glasgow Rangers en Celtic herdenken zondag de Ibrox-ramp. Dat doen de twee clubs voor ze hun derby spelen. Precies veertig jaar eerder, op 2 januari 1971, vonden 66 mensen tijdens de 'Old Firm' de dood toen hekken op een trap in het stadion van Glasgow Rangers het begaven terwijl de fans het stadion verlieten.

Voor de Old Firm van zondag leiden John Greig en Billy McNeill de herdenking. De twee waren in 1971 aanvoerder van respectievelijk Glasgow Rangers en Celtic. De beide teams zullen voor de stadsderby een minuut stilte houden en met rouwbanden spelen. "Er werd een aantal lichamen de kleedkamer ingebracht en ik wist niet of ze leefden of dood waren", herinnert Greig zich.

De aanvoerder van Rangers liep daarop naar het veld waar complete paniek heerste. "Overal renden mensen. Wat me het meest bij is gebleven waren de lijken die vanaf de middenlijn tot aan de achterlijn lagen." Rangers-trainer Walter Smith was met zijn broer in het stadion, maar bleef ongedeerd. Hij herinnert zich de saamhorigheid die de tragedie in Glasgow teweegbracht. "Het deed er niet toe welk team je steunde, of of je überhaupt voetbalfan was. De stad was verenigd in verdriet."

Bezig met laden …