Go Ahead viert terugkeer met knap punt in morrende Galgenwaard

Matthijs van Laar04 aug 2013, 16:28
Laatst bijgewerkt: 04 aug 2013, 16:28

FC Utrecht is er niet in geslaagd om de zure nasmaak van de Europese uitschakeling tegen het Luxemburgse Differdange 03 weg te spoelen. De ploeg van Jan Wouters had een helft lang de controle tegen promovendus Go Ahead Eagles, maar mocht na negentig minuten voetbal van geluk spreken dat het met een puntendeling het veld verliet. De bezoekers, onder leiding van Utrecht-clubman Foeke Booy, toonden na rust namelijk aan een welkome toevoeging voor de Eredivisie te kunnen zijn. Het treffen eindigde in 1-1.

/

Go Ahead Eagles verstopte zich niet, maar leek in de eerste 45 minuten last te hebben van podiumvrees. In de voorste regionen speelden de Deventenaren namelijk weinig klaar, al was van een Utrechtse belegering ook bepaald geen sprake. De thuisploeg sprong echter zuinig om met de kansen en zette de eerste mogelijkheid meteen om in een doelpunt. Een indraaiende vrije trap van Tommy Oar reikte tot bij Bulthuis, die de bal met het hoofd achter Eloy Room in het doel knikte: 1-0.

Utrecht had in de resterende dertig minuten van de eerste helft geen moeite om die lichte voorsprong te behouden. De gastheren toonden zich comfortabeler in balbezit, zonder dat overwicht overigens te vertalen naar meer kansen. Tot twee minuten voor rust: uit een hoekschop van Oar had Jacob Mulenga de bal bij de tweede paal voor het inkoppen, maar de inzet van de Zambiaan verdween tot opluchting van iedereen en alles aan Go Ahead-zijde naast het doel.

/

Het gebrek aan slagvaardigheid voor rust, werd door Go Ahead meteen na de onderbreking gecompenseerd. Bij zo’n beetje de eerste de beste aanval was het namelijk meteen raak. Vleugelaanvaller Xander Houtkoop kreeg de bal voor zijn voeten en liet Robbin Ruiter met een hard, laag en diagonaal schot kansloos. Het was niet de laatste keer dat de Utrecht-goalie het voor zijn kiezen kreeg, want binnen een tijdsbestek van tien minuten na de 1-1 moest hij nog tweemaal gestrekt gaan om onder meer Marnix Kolder (kopbal) van het scoren af te houden.

Go Ahead liet vervolgens zien wel degelijk iets in zijn mars te hebben, kende geen angst en voetbalde vrijuit. Het niet benutten van de eerdere kansen en een laat schot op de paal van Jop van der Linden betekende echter dat de vlak na rust verkregen stand niet meer veranderde. Voor de gasten uit Overijssel zal die puntendeling desondanks komen als een welkome opsteker, terwijl de onvrede in en rond Utrecht, nog altijd met de Europese blamage in het achterhoofd, nog wel even zal voortduren.