voetbalzone

Gómez is het nieuwste talent dat La Masía miljoenen oplevert én pijn doet

Yanick Vos06 apr 2018, 21:34
Laatst bijgewerkt: 06 apr 2018, 21:34
Advertentie

Met pen en papier in de hand en tientallen scouts hijgend in de nek struint Voetbalzone wekelijks de internationale velden af. Wie zijn de sterren van de toekomst, welke talenten moeten absoluut in de gaten worden gehouden? Ons volgende doelwit: Sergio Gómez, de belofte die door Borussia Dortmund werd weggehaald uit de jeugdopleiding van Barcelona.

Door Yanick Vos

Barcelona baalde enorm van het besluit dat Sergio Gómez in januari nam. De aanvallende middenvelder, die ook als buitenspeler uit de voeten kan, werd gezien als een van de grootste talenten uit La Masía en hem werd een mooie toekomst in het Camp Nou voorspeld. Door zijn controle over de bal en inzicht werd hij op termijn gezien als mogelijke opvolger van Andrés Iniesta. Gómez had echter andere plannen, want hij had zijn zinnen gezet op een overstap naar Borussia Dortmund. De Duitse topclub voldeed met drie miljoen euro aan de afkoopsom zoals opgenomen in het contract van het zeventienjarige talent. Niet voor het eerst zag Barcelona een groot talent uit de eigen jeugdopleiding weggekaapt worden. Afgelopen zomer raakten de Catalanen bijvoorbeeld nog Jordi Mboula voor drie miljoen euro kwijt aan AS Monaco en Eric García voor 1,7 miljoen euro aan Manchester City.

Dat Gómez werd weggekaapt door Dortmund was overigens geen grote verrassing. De Duitse club heeft er de laatste jaren een handje van om andere Europese topclubs van de grootste talenten te beroven. Ousmane Dembélé (Stade Rennes), Aleksander Isak (AIK Solna), Jadon Sancho (Manchester City) en Dan-Axel Zagadou (Paris Saint-Germain) zijn andere recente voorbeelden. "Sergio is wereldwijd gezien zonder meer een van de beste spelers van zijn lichting", benadrukte technisch directeur Michael Zorc aan het begin van dit jaar bij de presentatie van Gómez. “We hadden al geruime tijd interesse in Sergio en we zijn blij dat hij, ondanks voorstellen van veel Europese topclubs, voor ons heeft gekozen.”

Gómez, linkspoot van nature, verscheen al vroeg op de radar van Barcelona. Op jonge leeftijd werd hij toegevoegd aan de jeugdopleiding van Espanyol en het duurde niet lang voordat hij op negenjarige leeftijd naar La Masía werd gehaald. Hij kwam terecht in het elftal Onder-11 en maakte in zijn eerste seizoen gelijk al een uitstekende indruk. Op een internationaal in Poznan maakte hij een hattrick in de beslissende wedstrijd. Op de Mediterranean International Cup was hij in de finale met een assist op het enige doelpunt vervolgens opnieuw belangrijk voor Barcelona. Op jonge leeftijd maakte Gómez dus al naam en dat bleef hij doen in de jaren die volgden.

Nadat hij doorstroomde naar Barcelona Onder-13 kreeg Gómez te maken met knieblessures. Desondanks kwam hij in dat seizoen nog tot elf doelpunten en was het voor iedereen binnen de club duidelijk dat deze middenvelder, mits hij zich op dezelfde manier bleef doorontwikkelen, een grote toekomst voor zich had. Velen waren ervan overtuigd dat Gómez binnen een aantal jaar in het eerste elftal zou staan. Interesse van verschillende clubs uit de Premier League (onder meer Chelsea en Arsenal) wimpelde hij af. Ook in de zomer van vorig jaar had Gómez geen trek in een overstap naar Engeland.

Gómez kwam in de opleiding van Barcelona binnen als aanvaller. Hij werd vervolgens op de flank geposteerd, waarna hij steeds vaker als aanvallende middenvelder werd ingezet. Op die positie zal hij ook doorbreken, zo is de verwachting. De middenvelder staat niet alleen bekend om zijn indrukwekkende techniek, maar ook om het kiezen van de juiste momenten om druk te zetten op de tegenstander. Met zijn manier van denken en speelstijl wordt hij meer gezien als een aanvallende middenvelder dan een typische buitenspeler. Centraal op het middenveld kan hij een grotere rol van betekenis hebben dan aan de zijkant.

Na acht seizoenen gespeeld te hebben voor Barcelona vond Gómez het tijd voor verandering. Vlak nadat hij zijn eerste minuten had gemaakt voor Barcelona B in januari, koos hij voor een vertrek naar Duitsland. Met de komst van Gómez heeft Dortmund goede zaken gedaan met oog op de toekomst. Op het WK Onder-17 in India werd de middenvelder nog uitgeroepen tot op een na beste speler van het toernooi. Met vier doelpunten en een tweede plaats kon de Spanjaard terugkijken op een succesvol toernooi.

"Sergio gaat per direct met de A-selectie trainen en tot de zomer speeltijd bij onze Onder-19 maken”, liet Zorc weten na de komst van Gómez. Het talent maakt vooralsnog een prima indruk bij Dortmund, getuige zijn plek bij de wedstrijdselectie voor het duel met Bayern München van vorig weekend (6-0 nederlaag). Tot een debuut kwam het vooralsnog niet. De potentie van Gómez is enorm en het is aan hem én Dortmund om het onderste uit de kan te halen.

Naam: Sergio Gómez
Geboortedatum: 4 september 2000
Club: Borussia Dortmund
Positie: Aanvallende middenvelder
Sterke punten: Dribbel, balcontrole

Bezig met laden …