Gouden wissels brengen Mainz terug naar eerste plek in Bundesliga

Bart Kruyt24 okt 2010, 19:22
Laatst bijgewerkt: 24 okt 2010, 19:22

Thomas Tuchel had zondagavond wel een heel erg gelukkige hand van wisselen. De coach van FSV Mainz 05 besloot om op bezoek bij Bayer Leverkusen Sebastian Schürrle en Andreas Ivanschitz in te brengen en slechts twee minuten na de entree van de aanvallers verzorgden zij het enige doelpunt van de wedstrijd. Schürrle was de aangever, Ivanschitz de afmaker: 0-1. Dankzij de overwinning keert Mainz terug naar de eerste plek van de Bundesliga, terwijl VfB Stuttgart de laatste plaats verliet na een 2-0 overwinning op St. Pauli.

/

Bayer Leverkusen – FSV Mainz 05 0-1
Mainz profiteerde optimaal van het puntenverlies dat Borussia Dortmund leed, door Bayer Leverkusen te kloppen. De thuisploeg was in de eerste helft weliswaar de ploeg met het meeste balbezit, maar de beste kansen waren toen al toch echt voor Mainz-aanvaller Adam Szalai. De Hongaar werd eerst al vrijgezet voor Rene Adler maar schoot tegen de Leverkusen-goalie aan, waarna Szalai even later van dichtbij ook nog op de keeper kopte. Ook Sami Allagui werd voor rust nog gevaarlijk, maar de score werd in het eerste bedrijf nog niet geopend. Dat gebeurde pas na de verplichte onderbreking, toen Mainz op voorsprong kwam.

Het waren de invallers die het deden voor de bezoekers: Schürrle (die voor volgend seizoen al is vastgelegd door Leverkusen) bediende Ivanschitz, die van dichtbij binnenschoot. Leverkusen moest op zoek naar een antwoord en kreeg daar nog wel een aardige mogelijkheid voor via Sidney Sam, maar zijn knappe poging belandde op de bovenkant van de lat. Aan de overkant kreeg Mainz ruimte voor counters en uit één van die tegenaanvallen had Allagui de beslissing kunnen forceren, maar hij schoot hard op Adler, waardoor het spannend bleef tot het einde. Mainz hield echter stand en is weer terug op de eerste plaats van de ranglijst, met twee punten meer dan Dortmund.

VfB Stuttgart – St. Pauli 2-0
VfB Stuttgart verliet dankzij een 2-0 overwinning op St. Pauli de laatste plaats van de ranglijst. Zonder Khalid Boulahrouz kwam de thuisploeg na twintig minuten spelen op voorsprong via Georg Niedermeier, die een voorzet van Timo Gebhart binnenknikte. St. Pauli gaf zich niet gewonnen en kreeg nog twee behoorlijke kansen op de gelijkmaker, maar het vizier stond niet op scherp. Tien minuten voor tijd kon Zdravko Kuzmanovic uit een counter daardoor de beslissing forceren: 2-0. 1. FC Köln staat nu laatste in de Bundesliga; Stuttgart gaat onder meer Schalke 04 voorbij en staat nu veertiende.