Goudhaantje bezorgt FC Groningen met eerste balcontact drie punten

Matthijs van Laar06 okt 2013, 16:21
Laatst bijgewerkt: 06 okt 2013, 16:21

FC Groningen blijft dit seizoen ongeslagen in de eigen Euroborg. Dankzij goudhaantje Richairo Zivkovic won de ploeg van Erwin van de Looi met 2-1 van AZ, dat daardoor blijft wachten op de eerste zege sinds het vertrek van Gertjan Verbeek. De magere uitreeks van de Alkmaarders duurt daarmee voort: de ploeg heeft nu vier van de vijf uitduels verloren. FC Groningen rukt dankzij de drie punten op in het linkerrijtje en komt op gelijke hoogte met Vitesse.

/

Na 45 minuten spelen stond de 0-0 nog altijd op het scorebord en daar mocht vooral AZ blij mee zijn. FC Groningen begon weliswaar wat traag aan de wedstrijd, maar al snel voerde de thuisploeg de druk op het doel van Esteban Alvarado op. Met name Filip Kostic toonde zich buitengewoon actief en ontpopte zich tot een plaag voor zijn directe tegenstander Mattias Johansson, die het verschil tussen voor en achter bij tijd en wijlen bijster was. Al in de eerste tien minuten moest Esteban tot drie keer toe handelend optreden om de Serviër van scoren af te houden.

Na achttien minuten spelen zorgde Kostic wederom voor paniek achterin bij de bezoekers. Krisztián Adorján leek te kunnen profiteren van het uitstekende voorwerk van zijn ploeggenoot, maar de jonge Hongaar faalde oog in oog met Esteban. AZ stelde daar weinig meer tegenover dan een schietkans voor Viktor Elm, maar de Zweedse middenvelder raakte de bal volledig verkeerd, waardoor die mogelijkheid verloren ging. Een treffer voor de Alkmaarders had echter ook geen recht gedaan aan de verhoudingen binnen het veld.

/

Wat voor de pauze niet lukte, kreeg FC Groningen een paar minuten na de hervatting wel gedaan: een vrije trap van Nick van der Velden stuitte via de paal op het been van Nick Viergever, die de bal ongelukkig in eigen doel werkte. AZ verwerkte die tegenslag echter uitstekend en repareerde schade snel. Zes minuten na de 1-0 werkte Johann Berg Gudmundsson op aangeven van Maarten Martens de gelijkmaker binnen.

Uiteindelijk was het supersub Zivkovic die optrad als scherprechter. De net zeventienjarige aanvaller werd twintig minuten voor tijd in het veld gebracht door Van de Looi en bewees met zijn allereerste balcontact andermaal zijn waarde: een voorzet van Van der Velden verdween via het hoofd van de tiener achter Esteban. AZ probeerde het nadien nog wel, maar kwam niet verder dan een kopbal van de ingevallen Denni Avdic en een schot van Willie Overtoom. Bizot hoefde zich echter niet meer gewonnen te geven.