Griekenland na loting groepswinnaar, Mexico overklast Afrikanen

Daniel Cabot Kerkdijk28 jun 2013, 19:36
Laatst bijgewerkt: 28 jun 2013, 19:36
/

Griekenland is de groepswinnaar van Groep D op het WK Onder-20 in Turkije geworden. Na de remise tegen Paraguay was een loting noodzakelijk om de beste van de groep aan te wijzen en doordat de Grieken die loting wonnen, treffen zij nu een land dat zich als beste nummer drie plaatste voor de achtste finale. Paraguay treft de winnaar van Groep E, waarschijnlijk Irak of Chili. Mexico, de nummer drie van 2011, is na de 4-1 zege op Mali ook zo goed als zeker van de volgende ronde.

Griekenland - Paraguay 1-1
De strijd om de groepswinst vond via een loting plaats, maar Griekenland had het aan zichzelf te wijten dat men het karwei niet in negentig minuten kon klaren. De ploeg van Konstantinos Tsanas stond in tweederde deel van de wedstrijd met een man meer op het veld, doordat Gustavo Gomez namens de Zuid-Amerikanen al snel een tweede gele kaart pakte. Beide partijen leken echter al gauw te tekenen voor een salonremise, toen zij er lucht van kregen dat Mali op achterstand was gekomen tegen Mexico. Hierdoor werd het een tamme wedstrijd in Trabzon, hoewel de blauwhemden wel de betere waren.

Het lukte Griekenland echter lang niet om tot serieuze kansen te komen, maar na 68 minuten was het wel raak in het Hüseyin Avni Aker. Dimitrios Diamantakos, een spits van Aris Thessaloniki, kopte een indraaiende vrije trap van Konstantinos Stafylidis binnen: 1-0. Los Guaraníes gaven zich echter niet zomaar gewonnen en kwamen vijf minuten na de 1-0 langszij door een prachtige omhaal van Brian Montenegro. Beide partijen wisten zich door het gelijkspel geplaatst voor de knock-outfase, maar een loting was nodig om de groepswinnaar aan te wijzen; Griekenland werd de gelukkigste.

/

Mali - Mexico 1-4
Mexico legde al vroeg de basis voor de ruim uitgevallen overwinning in Gaziantep. Na twee minuten opende Marco Bueno de score door een slechte uittrap van de Afrikaanse doelman te bestraffen: 0-1. Jesús Corona, die naar verluidt werd gevolgd door scouts van Borussia Dortmund, verdubbelde na een klein kwartier de marge in het Kamil Oçak Stadion door een vrije trap tegendraads binnen te koppen. Mali-bondscoach Moussa Keita was ontevreden en voerde al na een halfuur een dubbele wissel door, maar de Noord-Amerikanen bleven de betere partij, maar vergaten simpelweg om de score op te schroeven.

Hierdoor ging Mali na de tegentreffer van Samba Diallo (volley) na een uur spelen geloven in een beter resultaat, maar al gauw vervloog die hoop. Twintig minuten voor tijd maakte Jesús Escoboza, ondanks dat hij tijdens het sprinten een schoen verloor, er 1-3 van door in de korte hoek doel te treffen. Vijf minuten voor tijd zorgde Uvaldo Luna voor het slotakkoord waardoor El Tri Groep D met drie punten beëindigde. Als Engeland of El Salvador of Uruguay het laatste groepsduel in hun poule verliest, dan gaat Mexico door als een van de vier beste nummers drie van het WK.