Groningen blijft met remise zwak prestereren sinds jaarwisseling

Daniel Cabot Kerkdijk02 mrt 2014, 15:29
Laatst bijgewerkt: 02 mrt 2014, 15:29

FC Groningen heeft zondagmiddag genoegen moeten nemen met een gelijkspel. Het team van trainer Erwin van de Looi kwam in eigen huis niet verder dan 1-1 tegen SC Cambuur. Het is pas het zesde punt voor de Groningse club in het nieuwe kalenderjaar. Tjaronn Chery opende de score na rust, maar een kwartier voor tijd nivelleerde Elvis Manu de tussenstand. Cambuur blijft de enige ploeg die dit Eredivisieseizoen nog geen uitwedstrijd won, maar het team van Dwight Lodeweges behaalde uit de laatste drie wedstrijden wel zeven punten.

Op een dramatisch slecht veld, en onder toeziend oog van Arjen Robben, kwamen de ploegen in de eerste helft niet tot scoren. In de eerste 25 minuten probeerde zowel Groningen als Cambuur het scorebord in beweging te krijgen, maar het bleef bij kansjes voor Chery, Marcel Ritzmaier en Martijn Barto. Ramon Leeuwin liet de eerste grote kans van de wedstrijd onbenut. Na een vrije trap van Jody Lukoki kreeg de verdediger met zijn hoofd het leer niet langs Marco Bizot. Daarna ging Leonard Nienhuis bijna de fout in. De doelman speelde eerst Genéro Zeefuik prachtig uit, maar Filip Kostic kwam hij niet voorbij. De voorzet van de Serviër kwam echter bij niemand aan.

Cambuur werd sterker, mede ook omdat de passing bij FC Groningen ondermaats was. Toch ontsnapten de bezoekers enkele minuten voor rust. Na voorbereidend werk van Maikel Kieftenbeld schoot Michael de Leeuw tegen de paal en niet veel later mikte Zeefuik het leer maar net naast de verkeerde kant van het aluminium. Een vrije trap van Chery zoeft op slag van rust net naast de kruising, waardoor de Friezen zich toch gelukkig mochten prijzen met de tussenstand. Vijf minuten na rust, toen Cambuur het meeste aanspraak leek te maken op een treffer, kwam Groningen op voorsprong. Na goed voorbereidend werk van Kostic zorgde de aanstormende Chery op simpele wijze voor de 1-0. Het was meteen het duizendste thuisdoelpunt van de noorderlingen in de Eredivisie.

Cambuur drong aan en had pech dat het aluminium in de weg stond: eerst na een poging van Lukoki en daarna mikte ook Ritzmaier iets te hoog. Een kwartier voor tijd kwam Cambuur alsnog op gelijke hoogte. Johan Kappelhof maakte hands, al was het de vraag of de overtreding binnen of buiten het strafschopgebied werd gemaakt. Na enig oponthoud schoot Manu vanaf elf meter de gelijkmaker binnen. In de resterende speeltijd kon het duel nog alle kanten op. Groningen ontsnapte aan de 1-2 na een halve redding van Bizot en Richairo Zivkovic liet ook een grote kans onbenut. Nienhuis kon de eerste poging keren en de rebound werd daarna van de lijn gehaald.