voetbalzone

Groningen boekt in Almelo derde zege op rij en bestormt top acht

Matthijs van Laar13 apr 2013, 21:33
Laatst bijgewerkt: 13 apr 2013, 21:33
Advertentie

Het tot voor kort kleurloze seizoen van FC Groningen lijkt alsnog een happy end te krijgen. De ploeg van scheidend coach Robert Maaskant boekte zaterdagavond bij Heracles Almelo de derde zege op rij (0-2) en klimt daarmee (voorlopig) naar de zevende plek. De noorderlingen zijn daarmee weer helemaal terug in de strijd om Europees voetbal; een klassering bij de eerste acht staat immers garant voor deelname aan de play-offs. Voor de Tukkers, die hun tweehonderdste nederlaag leden in de Eredivisie, lijkt dat streven definitief de ijskast in te kunnen.

/

Gesterkt door de zege in de Derby van het Noorden, afgelopen week, begon FC Groningen voortvarend aan de wedstrijd. David Texeira werd in de openingsfase tot twee keer toe op het laatste moment het scoren belet en Michael de Leeuw was met een halve omhaal eveneens dreigend. Na die aardige start zakte het duel echter in en viel er nog maar bitter weinig te beleven. Veelzeggend voor het gebrek aan amusement in de eerste helft was dat de entree van een zwarte kat op het speelveld, veruit voor de meeste opwinding zorgde.

Als er al eens iets te beleven viel, kwam het avontuur vooral van Groningse zijde. Zo raakte Rasmus Lindgren met een steenharde trap de bovenkant van de lat en moest Remko Pasveer worden ingeschakeld om Andraz Kirm het scoren te beletten. Pas in de slotfase van het eerste bedrijf werd ook Heracles wakker en kwam ook Marco Bizot nu beeld. De doelman van FC Groningen toonde zich klemvast na een schot van Everton en zag enkele minuten later een kopstoot van dezelfde Braziliaanse spits over zijn doel vliegen. De 0-0 ruststand was even logisch als terecht.

/

De thuisploeg verscheen na de hervatting heel wat geïnspireerder ten tonele en leek snel korte metten te willen maken met de Groningers. Bart Schenkeveld nam Bizot onder vuur, die enkele minuten later een fraaie safe nodig had om Marko Vejinovic van het scoren af te houden. De knal van de spelmaker werd knap gekeerd. Ondanks het betere begin van Heracles, was het FC Groningen dat de score opende. Evenals vorige week bij Ajax toonde de defensie van de Almeloërs zich kwetsbaar na een lange trap van achteruit en dit keer profiteerde Texeira. De Uruguayaan ging met de bal aan de wandel en schoot tegendraads raak: 0-1.

Heracles probeerde het nadien nog wel, maar bleek niet in staat om tot echt grote kansen te komen en zo de wedstrijd nog te keren. Groningen leunde rustig achterover en deelde een kwartier voor tijd de genadeslag uit. Kirm leidde een snelle tegenstoot in, ging vervolgens voor eigen succes in plaats van af te spelen en werd buiten de zestien gevloerd. Scheidsrechter Pieter Vink liet zich echter neppen door de valpartij van de middenvelder, die binnen het strafschopgebied landde en zo een strafschop versierde. Leandro Bacuna toonde zich vanaf de stip onverbiddelijk en besliste de wedstrijd: 0-2.

Bezig met laden …