Groot-Brittannië gaat dankzij missende Suárez als groepshoofd verder

Daniel Cabot Kerkdijk01 aug 2012, 22:39
Laatst bijgewerkt: 01 aug 2012, 22:39

Groot-Brittannië heeft zich geplaatst voor de kwartfinale op de Olympische Spelen in Londen. De ploeg van Stuart Pearce rekende woensdagavond af met Uruguay (1-0) en is de winnaar van Groep A. Team GB ontmoet zaterdag Zuid-Korea, de runner-up van de tweede poule. Ook Senegal heeft zich verzekerd van een plek in de knock-outfase. De Afrikanen hielden de Verenigde Arabische Emiraten op een gelijkspel (1-1) en ontmoeten nu Mexico.

/

Groot-Brittannië wist dat het slechts één punt nodig had, maar was gewaarschuwd omdat Uruguay pas één keer van een Britse ploeg verloor. In Cardiff begonnen de Zuid-Amerikanen wat afwachtend en werd het balbezit aan de Britten gelaten. Het ‘gastland’ kon echter geen kansen creëren, al panikeerden de Uruguayaanse verdedigers wel een aantal keer bij een voorzet. De beste kansen waren voor de bezoekers. Na weinig gerichte pogingen van Sebastían Coates en Gastón Ramírez was de Uruguayaanse dadendrang nog niet verdwenen.

Nadat Aaron Ramsey namens de Britten gevaarlijk voorlangs had geschoten, meldde het in het wit gestoken Uruguay zich weer voor het doel van Jack Butland. Egidio Arévalo zag zijn inzet geblokt worden door nota bene ploeggenoot Luis Suárez en ook een tweede kopbal van Coates werd ternauwernood weggewerkt. Groot-Brittannië, dat verrassend genoeg zonder Ryan Giggs aan de wedstrijd begon, had dan wel het betere van het spel, maar kon nooit echt gevaarlijk worden voor het doel van Martín Campana.

/

Uruguay moest winnen om zich te plaatsen voor de knock-outfase. Ook met een puntje zou men zich kunnen kwalificeren, maar dan moesten de Verenigde Arabische Emiraten ruim winnen van Senegal. Dat zat er nooit in en dat punt voor Uruguay ook niet meer. In de blessuretijd van de eerste helft kwam Groot-Brittannië namelijk op voorsprong. Joe Allen kapte tegenstanders uit in de zestien en gunde Daniel Sturridge een intikker: 1-0.

Na de pauze begonnen de Britten sterk en had de margeverdubbeling zomaar kunnen vallen. Sturridge trof van vijftien centimer afstand de paal, al had de scheidsrechter al afgefloten. Suárez zorgde voor de meeste dreiging in het Millennium Stadium. Tien minuten na rust zette hij Steven Caulker kinderlijk opzij, maar Butland hield de Liverpool-aanvaller op katachtige wijze van scoren af. Na ruim een uur redde de negentienjarige sluitpost wederom geweldig op een tegendraadse poging van Suárez. Het duel lag helemaal open, maar de 63.000 toeschouwers zagen geen treffers meer.