voetbalzone

'Groot-Brittannië met Engels team naar Olympische Spelen'

29 mei 2009, 13:31
Laatst bijgewerkt: 29 mei 2009, 13:31
Advertentie
Het heeft er alle schijn van dat Engeland Groot-Brittannië zal vertegenwoordigen op de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Eerder gaf de FIFA al toestemming dat de Britten een ploeg mochten afvaardigen aan het voetbaltoernooi, omdat dat bij eerdere edities van het grootste sportevenement ter wereld nooit geoorloofd was. De enige vraag die restte was welke voetballers de nieuwe ploeg moesten vertegenwoordigen.

Na overleg tussen de vier Britse staten Noord-Ierland, Schotland, Wales en Engeland is naar voren gekomen dat de Engelsen hun jonge voetballers mogen prepareren op het toernooi in eigen land. De landen hebben gezamenlijk een brief gestuurd naar FIFA-voorzitter Sepp Blatter, waarin zij bevestigen akkoord te zijn gegaan met dat voorstel van de Engelse voetbalbond (FA).

Mocht de Wereldvoetbalbond toestemming verlenen voor het plan, dan betekent dat het einde aan een jarenlange twist tussen de verschillende landen over welke voetballers het eiland moeten vertegenwoordigen in Londen. Wel gaat het volgens de Britse staatsomroep BBC om een eenmalige gebeurtenis.

Niet iedereen is overigens even content met het besluit van de vier bonden. Zo heeft een lid van het Schotse parlement al gevraagd om het aftreden van de voorzitter van de Schotse voetbalbond, Gordon Smith. Tegenstanders in Schotland, evenals in Noord-Ierland en Wales, vrezen dat hun onafhankelijk als voetbalnatie in het geding komt wanneer zij besluiten om Engeland het alleenrecht geven om onder de vlag van Groot-Brittannië te strijden.
Bezig met laden …