voetbalzone

Guardiola: ‘Was dat ook de aanleiding om Barcelona te verlaten? Ja’

Erik van Dam18 mrt 2014, 14:14
Laatst bijgewerkt: 18 mrt 2014, 14:14
Advertentie

Josep Guardiola vertrok in de zomer van 2012 na zeer succesvolle jaren bij Barcelona. De trainer had een geweldige reeks seizoenen neergezet, maar was ‘op’ en wilde zich even een tijd afzijdig houden van het voetbal. Terugkijkend zegt hij dat het goed voor hem is geweest een sabbatical year op te nemen. Nu is Guardiola hoofdtrainer van Bayern München, waar hij probeert de sterke periode door te zetten die reeds werd begonnen door Louis van Gaal en Jupp Heynckes.

voetbalzone

Samen met Rupert Stadler, voorzitter van de Raad van Bestuur van sponsor Audi, wordt Pep dinsdag geïnterviewd op de website van de autofabrikant. Beiden worden gevraagd wat het betekent om deel uit te maken van een succesvol team. “Als het seizoen begint, kan een speler noch een trainer al succes garanderen”, reageert Guardiola. “Er is ook geen magische formule om te winnen.”

“Als dat wel zo was, was voetbal zo simpel als winkelen in een winkelcentrum: je gaat naar binnen en kiest datgene wat je wilt hebben. Daar zit geen spanning of opwinding in”, vindt de Spaanse trainer. Guardiola zegt dat hij medio 2012 besloot Barcelona te verlaten, toen de club in de halve finale van de Champions League werd geëlimineerd. “Als je een terugval ervaart, is het alsof alle lichten ineens uitgaan.”

“De uitschakeling met Barcelona was daar een voorbeeld van. We waren veel sterker dan onze tegenstander, maar kregen een onnodig tegendoelpunt in de returnwedstrijd en voor we het wisten, lagen we eruit. Dat was een heel zware nederlaag voor mij”, erkent de trainer. “Het voelde vanaf toen alsof ik mijn team niet meer kon bereiken. Was dat ook de aanleiding om Barcelona te verlaten? Ja. Wanneer je als trainer je spelers niet meer weet te bereiken, is de tijd gekomen om weg te gaan.”

“Een team goed leiden zuigt veel energie uit je. Er zijn momenten waarop je de batterij weer moet opladen. Dat heb ik ook gedaan, door een sabbatical te nemen in New York. Dat was belangrijk voor mij, mijn gezin én mijn oude team. Met Barcelona zijn we ongelooflijk succesvol geweest. Veertien titels in vier jaar tijd, dat was de beste periode uit de clubgeschiedenis. Maar het kan ook als een vloek gaan werken; ik vond het na verloop van tijd extreem moeilijk om zowel mezelf als het team nog te motiveren. Ik denk dat zoiets niet anders is bij een succesvol bedrijf als Audi”, wijst Guardiola naar zijn mede-geïnterviewde, Stadler.

Bezig met laden …