voetbalzone

Guardiola wordt geïnterviewd door Schreuder: ‘Wat vind je van Nederlanders?’

Jonathan van Haaster09 jul 2023, 17:56
Laatst bijgewerkt: 09 jul 2023, 17:56
Advertentie

Josep Guardiola en Ronald Koeman waren zaterdag aanwezig op de Koeman-cup, een exclusief golf- en padeltoernooi in de buurt van Barcelona. De twee oefenmeesters werden daar geïnterviewd door NOS-verslaggever Joep Schreuder, die ze vroeg naar onder meer Johan Cruijff en het 'Nederlandse' positiespel. Ook stelde de verslaggever voor dat de twee gaan samenwerken. "Ik dan als assistent!", vertelde Guardiola met een knipoog.

Guardiola en Koeman werden gevraagd naar Cruijff, die het tweetal onder zijn hoede had als trainer van Barcelona. Schreuder vroeg Guardiola of hij het zonder Cruijff niet zo ver zou hebben geschopt. "In mijn geval zeker", antwoordde de succestrainer van Manchester City. "Ronald had daarvoor al een carrière, maar in mijn geval is het zeker zo." Guardiola debuteerde op 16 december 1990 in LaLiga onder Cruijff. Twee jaar later was Guardiola basisspeler in het team dat in 1992 dankzij een vrije trap van Koeman de Europacup I veroverde ten koste van Sampdoria. Koeman had voor zijn komst naar Barcelona al carrière gemaakt bij FC Groningen, Ajax en PSV.

Cruijff stond als trainer onder meer bekend om zijn positiespel, wat het elftal van Barcelona in de jaren negentig de bijnaam 'Dream Team' opleverde. Schreuder stelde dat het voetbal veranderd is en vroeg Guardiola of het positiespel nog steeds van cruciaal belang is in het hedendaagse spelletje. "Voetbal is nog steeds hetzelfde", antwoordde Guardiola. "Voetbal is de enige sport waarbij je in het begin kunt scoren, maar niet de wedstrijd kunt winnen. Dus in het begin van de wedstrijd bij basketbal, tennis of golf... Als je dan beter bent aan het begin, win je. Bij voetbal is dat niet zo. Dat is onvoorspelbaarder. Je kunt zeggen: 'Als je meer aan de bal bent, heb je meer kansen.' Maar in het voetbal hoeft dat niet zo te zijn."

Schreuder constateerde dat Guardiola veel Nederlanders kent of heeft gekend, onder wie Cruijff, Louis van Gaal en Koeman. De verslaggever vroeg vervolgens wat de Catalaan van Nederlanders vindt. "Daar heb ik wel mijn gedachten over, maar die kan ik beter niet hardop zeggen", lachte Guardiola. "Ik weet alleen dat Nederland voor anderen altijd speciaal was. Om de manier waarop ze speelden. Of je nou wint of niet. Nederland heeft een speciaal positiespel ontwikkeld. En dat moet in die zin ook terugkomen. Want er is geen garantie dat een stijl wint." Tot slot stelde Schreuder dat Koeman en Guardiola samen moeten werken, 'omdat zij het beste uit elkaar halen'. "Ik als assistent-trainer dan, hij moet werken!", lachte Guardiola terwijl hij naar Koeman wees. De bondscoach van Oranje stelde zich bescheiden op. "Nee, jij bent de beste!"

Bezig met laden …