Gudelj velt voormalig werkgever met weergaloos doelpunt

Matthijs van Laar08 nov 2014, 21:34
Laatst bijgewerkt: 08 nov 2014, 21:34

Hij moest er even op wachten, maar John van den Brom heeft zijn eerste zege als coach van AZ binnen. Uitgerekend Nemanja Gudelj nam de enige treffer in de wedstrijd tegen zijn voormalige club op zich. De middenvelder vond op schitterende wijze het net en heeft daarmee nu vier wedstrijden op rij (inclusief beker) weten te scoren. Dankzij de overwinning rukt AZ op naar de zesde plek. NAC blijft in de gevarenzone staan.

Het eerste wapenfeit van de wedstrijd kwam op naam van Adnane Tighadouini, maar na het schot van de frivole NAC-aanvaller nam AZ al vrij vlot het heft in handen. Kleine kansjes voor Gudelj en Jeffrey Gouweleeuw bleken een voorbode voor een gigantische mogelijkheid voor Muamer Tankovic, die echter in een vlaag van verstandsverbijstering een onbegrijpelijke keuze maakte. De jonge spits kon op doelman Jelle ten Rouwelaar af, maar besloot de meegelopen Dabney dos Santos aan te spelen. Die liep echter in buitenspelpositie, waarmee de kans knullig verloren ging.

Ook de eindelijk weer fitte Aron Jóhannsson liet zich daarna gelden. De Amerikaans international controleerde de bal knap, maar schoot voorlangs. Het aanvallende weerwerk van de thuisploeg was pover. Tot uitgespeelde kansen kwam NAC in de eerste 45 minuten niet en de aanwezige fans moesten zich dan ook tevreden stellen met een poging van afstand van Uros Matic. Het schot van de jonge Serviër was een prooi voor Esteban. Gudelj en Thom Haye stichtten daarna nog wat gevaar namens de bezoekers.

De 0-0 stand bleef echter tot het rustsignaal staan en dat noopte AZ om na rust een versnelling bij te schakelen. AZ behield het betere van het spel en kwam na twaalf minuten spelen in het tweede bedrijf verdiend op voorsprong. Nadat Haye over schoot, besloot voormalig NAC-speler Gudelj de bal uit een onmogelijke hoek in één keer op doel te schieten. Ten Rouwelaar zette nog wel een paar stappen naar achter, maar zag de volley op schitterende wijze achter zich in het doel ploffen.

AZ liet daarna na om de score verder uit te bouwen. Jóhannsson werd door Dos Santos knap vrijgespeeld, maar de aanname van de spits was slordig, waardoor Ten Rouwelaar kon ingrijpen. NAC bleef daardoor hoop houden en kwam via Jeffrey Sarpong nog een aantal keer dicht in de buurt van een gelijkmaker. Met name in de tweede poging van de aanvaller zat venijn, maar Esteban voorkwam met een knappe safe de 1-1. In de slotfase was ook Mats Seuntjens nog dreigend, terwijl Haye aan de overzijde naliet om de wedstrijd definitief te beslissen. De 0-1 bleef zodoende tot het laatste fluitsignaal staan.