voetbalzone

Hammarby kwaad over behandeling supporters voor wedstrijd tegen FC Twente

Jonathan van Haaster27 jul 2023, 16:06
Laatst bijgewerkt: 25 jul 2024, 00:04
Advertentie

Het bestuur en de directie van Hammarby zijn niet te spreken over de behandeling van zijn fans in de regio Enschede. De Zweedse club is in Overijssel voor het Conference League-duel met FC Twente van donderdagavond, maar de focus ligt vlak voor de wedstrijd niet op het sportieve. Er zijn 1500 fans meegereisd uit Zweden, die door een noodverordening van locoburgemeester Niels van den Berg van Enschede niet het centrum in mochten. Daarnaast werd er ook een noodbevel ingesteld in Hengelo uit angst voor rellen.

"Hammarby Fotboll baalt van de manier waarop de supporters van de club ter plaatse zijn ontvangen tijdens het bezoek aan Enschede en Hengelo voorafgaand aan de uitwedstrijd tegen FC Twente", laat Hammarby weten. "De club begrijpt het belang van proactief denken aan orde en veiligheid, maar we hadden ter plekke een beter onthaal en betere zorg verwacht. De beslissing van de stad om publieke aanwezigheid in de twee steden te beperken en in veel gevallen te voorkomen, getuigt van een gebrek aan kennis van en respect voor onze voetbalcultuur." Supporters van Hammarby zijn boos dat er slechts 1500 supporters aanwezig mogen zijn en spoten uit protest woensdag in Haaksbergen een muur vol met graffiti. Daar viel onder meer 'Fuck FC Twente' en 'Fuck Roelof Bleker' op te lezen.

Bleker, de burgemeester van Enschede, wordt als verantwoordelijke beschouwd voor het geringe aantal kaarten die de Zweden kregen. "We betreuren het dat dit onze supporters heeft getroffen die uitkeken naar een voetbalfeest en zowel tijd als geld investeerden om ons in Europa te steunen. We zullen onze visie zowel aan FC Twente als aan de UEFA voorleggen. Voor iedereen ter plaatse verwijzen we naar de openbare informatie van Hammarby, die voortdurend wordt bijgewerkt", sluit de club het statement af. Fans van de club uit Stockholm werden woensdagavond geweerd uit de binnenstad van Hengelo, omdat er aanwijzingen waren dat fans van FC Twente, samen met bevriende supporters van Schalke 04, op weg zouden zijn naar Hengelo.

Tubantia weet dat de supporters daar de confrontatie hadden willen willen zoeken met fans van Hammarby. De sfeer in de stad bleef echter gemoedelijk, waardoor het noodbevel inmiddels weer is opgeheven. Dinsdag werd al bekend dat de fans van de Zweedse club niet welkom zijn in de binnenstad van Enschede, waardoor er een fanzone is ingericht rond De Grolsch Veste. Toch ontstond er onrust, toen de politie bij een supportersgroep in Enschede wapens aantrof. Daarop heeft locoburgemeester Van den Berg van Enschede besloten om preventief fouilleren toe te staan. RTV Oost weet dat politie en ME zijn nog altijd op de been zijn om confrontaties te voorkomen. De wedstrijd begint donderdagavond om 20.00 uur.

Bezig met laden …