Hannover 96 helpt Bayern stuk op weg naar landstitel

Bart Kruyt10 apr 2010, 17:22
Laatst bijgewerkt: 10 apr 2010, 17:22

Bayern München is zonder te spelen een stap dichter bij de landstitel gekomen. De ploeg van Louis van Gaal, die later deze dag aantreedt tegen nummer drie Bayer Leverkusen, zag runner-up Schalke 04 zaterdagmiddag verrassend verliezen. Degradatiekandidaat Hannover 96 was met 4-2 te sterk, waardoor Bayern niet eens hoeft te winnen in Leverkusen om op de eerste plek te blijven staan. In de subtop vond Werder Bremen weer eenvoudig het net en naderde het Borussia Dortmund op de ranglijst. De ploeg van Jürgen Klopp ging onderuit bij FSV Mainz 05.

/

Hannover 96 – Schalke 04 4-2
Drie verdedigingsfouten en een fraaie treffer van Hanno Balitsch zorgden ervoor dat Schalke 04 punten liet liggen. Hannover, zonder Arnold Bruggink, kende een uitstekend begin en kwam na zeventien minuten spelen fortuinlijk op voorsprong. Manuel Schmiedebach werd bereikt met een lange bal van achteruit en wilde de bal in één keer klaarleggen voor Ya Konan, maar hij schoot tegen Heiko Westermann aan. Die was zo ongelukkig dat Manuel Neuer verrast werd en de bal tergend langzaam in het doel verdween. Kevin Kuranyi kreeg niet veel later een kans op de gelijkmaker maar faalde, waarna Hannover een kwartier voor rust zelfs op 0-2 kwam. Manuel Neuer kwam totaal onnodig uit zijn doel en werd gepasseerd door Konan.

Magath greep direct in en bracht met Edu een derde spits in het veld. Hij bracht kort na rust de spanning terug in de wedstrijd, door op aangeven van Kuranyi de aansluitingstreffer binnen te schieten. Kort hierna viel ook de gelijkmaker, doordat Jefferson Farfán werd neergehaald en een strafschop verdiende. Ivan Rakitic maakte vanaf elf meter geen fout, waarna Schalke op jacht ging naar de winnende treffer. Daarbij gaf het echter veel ruimte weg in de defensie, waardoor Hannover de beste kansen kreeg op een volgend doelpunt. Arouna Koné en Konan scoorden niet, maar Balitsch deed dat tien minuten voor tijd wel. Uit de draai schoot hij schitterend binnen, waarna Schalke niet meer wist terug te komen. Konan kon er in de slotfase nog 4-2 van maken, nadat Neuer weer ver uit zijn goal was gekomen.

/

SV Mainz 05 – Borussia Dortmund 1-0
Borussia leek na de zege tegen Werder Bremen van vorig weekend zo goed als zeker te zijn van in ieder geval de vierde plek, maar sneed zichzelf lelijk in de vingers bij Mainz. De bezoekers waren in de eerste helft beter, zeker in termen van balbezit, maar legden een gebrek aan stootkracht aan de dag. Ádám Szalai profiteerde daar optimaal van. De spits van de thuisploeg wurmde zich na een half uur los aan de zijkant van het strafschopgebied en haalde vervolgens uit, met als gevolg dat de bal in de linkerbovenhoek vloog.

De tweede helft kende een zelfde spelbeeld. Borussia had de bal, maar wist er veelal weinig goeds mee te doen. Het thuispubliek werd door de eigen spelers echter ook al niet getrakteerd op kansen, waardoor zij het moesten doen met een pegel van Andre Schürrle, die echter de pech had dat zijn knal via de onderkant van de lat terug het veld in sprong. Nelson Valdez was namens de bezoekers nog wel één keer gevaarlijk, maar zag zijn kopbal net langs het doel vliegen. De 1-0 stand bleef daardoor tot aan het laatste fluitsignaal ongewijzigd. In de slotfase leek Tim Hoogland er nog 2-0 van te maken, maar de treffer van de verdediger werd terecht afgekeurd wegens buitenspel.

/

Werder Bremen – SC Freiburg 4-0
Vorige week riep Borussia Dortmund de opmars van Werder Bremen even een halt toe, maar zaterdag ging de ploeg van Thomas Schaaf weer vrolijk verder waar het de voorbije maanden mee bezig was: winnen en veel scoren. De eerste die dat zaterdagmiddag deed was Claudio Pizarro. De Peruviaan liet Simon Pouplin kansloos, nadat hij via een verlengde bal door Naldo vrij voor de doelman van Freiburg was gekomen. De spelers van de bezoekers reclameerden voor buitenspel, maar zagen dat terecht niet gehonoreerd worden, waardoor Werder met 1-0 de kleedkamers op mocht zoeken. Dat was voor een deel ook te danken aan goalie Tim Wiese, die met twee knappe reddingen al eerder een achterstand had voorkomen.

Na de pauze kwam de motor van de thuisploeg pas echt goed op gang. Aaron Hunt mikte acht minuten na de rust op aangeven van Pizarro de 2-0 tegen de touwen, waarna de spits zelf niet veel later voor zijn tweede en Werder’s derde tekende. Dit keer ontving hij een voorzet van links, die met een succesvol schot in de linkerhoek werd gepromoveerd tot doelpunt. Het toen gelopen duel werd na 66 minuten voetballen nog verder opgeleukt door Mesut Özil, die er op buitengewoon fraaie wijze 4-0 van maakte. Het talent soleerde zich door de defensie van Freiburg, om vervolgens Pouplin met een wippertje te verschalken.

TSG Hoffenheim – 1. FC Köln 0-2
FC Köln lijkt zich definitief geen zorgen meer te hoeven maken over degradatie. Dankzij een knappe zege bij TSG Hoffenheim kwam de ploeg van Zvonimir Soldo in punten op gelijke hoogte met de opponent van zaterdag en is de gevarenzone uit zicht. Grote man was Adam Matuschyck, die de twee treffers voor zijn rekening nam. Meteen na rust knalde hij van buiten de zestien een bal heerlijk in de kruising en acht minuten voor tijd was het na een combinatie met Lukas Podolski opnieuw raak. Ook dit keer moest Hoffenheim-doelman Daniel Haas het antwoord schuldig blijven op het schot van afstand van de Pool.

Hertha BSC – VfB Stuttgart 0-1
Jeronimo Cacau besliste de wedstrijd tussen Hertha BSC en Stuttgart. De aanvaller, die in de zomer transfervrij zal vertrekken bij Stuttgart, maakte een kwartier voor tijd de enige treffer in een wedstrijd die verder weinig kansen kende. De eerste helft leverde slechts één mogelijkheid op, maar de inzet van Hertha-middenvelder Levan Kobiashvili werd toch vrij eenvoudig gepakt door Jens Lehmann. De goalie zag het duel na rust niet aantrekkelijker worden, maar een kwartier voor tijd viel er toch een treffer. Cacau wist Jaroslav Drobny te passeren met een fraai schot, waarna Hertha niet meer wist terug te keren. Khalid Boulahrouz werd in blessuretijd gewisseld bij Stuttgart en maakte een prima indruk.