voetbalzone

Harde kritiek op Oranje in buitenlandse media: ‘Nederland zoekt naar identiteit’

Jonathan van Haaster18 jun 2023, 18:27
Laatst bijgewerkt: 18 jun 2023, 18:27
Advertentie

Voor het Nederlands elftal eindigde de Nations League zondag in mineur. Nadat de halve finale al met 2-4 verloren ging tegen Kroatië, was Oranje zondag in de troostfinale, mede door een onthutsend zwakke eerste helft, ook niet opgewassen tegen Italië: 2-3. De ondermaatse prestaties van Oranje zijn ook in het buitenland niet onopgemerkt gebleven. Zo stelt Marca dat Nederland 'blijft zoeken naar zijn identiteit', terwijl GOAL Wout Weghorst aanwijst als 'the big loser'.

Sporza merkt op dat de defensie van Oranje andermaal geen beste indruk maakte. "Na de nederlaag tegen Kroatië in de halve finales had Ronald Koeman zijn defensie opgedragen om in het eigen strafschopgebied scherper te zijn. Die les had Oranje duidelijk niet geleerd, want al na 6 minuten ging het opnieuw mis", klinkt het hard. Federico Dimarco zorgde voor de openingstreffer, doordat hij in vrije positie op fraaie wijze de verre hoek vond. De linkermiddenvelder speelde ook een belangrijke rol bij de 0-2, die na twintig minuten op naam kwam van Davide Frattesi. "Ook bij de tweede Italiaanse goal zag de verdediging van Oranje er niet goed uit: Frattesi legde de 0-2 in doel. Een fluitconcert begeleidde Oranje naar de kleedkamer bij de rust." Oranje kreeg voor het eerst sinds 1962 elf goals tegen in zijn laatste vier duels.

Na rust kwam Oranje via Steven Bergwijn op 1-2, maar al snel zorgde Federico Chiesa voor de 1-3. The Daily Mail constateert dat Virgil van Dijk er niet goed uitzag bij de derde Italiaanse goal. "Ondanks het feit dat Italië een groot gedeelte van de tweede helft lethargisch speelde, leek het erop dat de tegentreffer nieuw leven gaf bij de bezoekers. Virgil van Dijk slaagde er niet in om Federico Chiesa af te stoppen, die voor de derde treffer zorgde." De BBC stelt Koeman een 'stotterende start' achter de rug heeft. "Italië verslaat Nederland en dat zorgt ervoor dat de druk op Ronald Koeman alsmaar groter wordt." GOAL licht Weghorst eruit als 'the big loser'. De aanvaller zag zijn treffer afgekeurd worden wegens buitenspel. "In het veld gekomen voor de belabberde Noa Lang hoopte Weghorst zijn moeilijkheden achter te laten op het internationale niveau. Zijn afgekeurde goal past precies in het moeilijke seizoen dat hij doormaakt."

Ook in Spanje is men niet mals over het optreden van Nederland. Zo schrijft Marca: "Waar Italië een stuk beter voor de dag kwam dan tegen Spanje (2-1 nederlaag, red.), sloot Nederland de Nations League af met een deceptie. Zowel Koeman als Mancini voerden wijziging door in de opstelling (één om zeven, red.) en daar wist Italië veel beter mee om te gaan. Nederland blijft zoeken naar zijn identiteit na een toch al lastig decennium voor het Nederlandse voetbal." AS heeft woorden van vergelijkbare strekking. "Nederland speelde een vlakke wedstrijd en wist maar geen diepte in zijn spel te krijgen. Het ontbrak bij Oranje aan nauwkeurigheid in zijn spel, hoogst opmerkelijk."

Bezig met laden …