voetbalzone

Hasselbaink twijfelt aan ‘Rooney Rule’: ‘De enige oplossing is educatie’

Gijs Freriks06 jun 2015, 20:40
Laatst bijgewerkt: 06 jun 2015, 20:40
Advertentie

In de Football League, dat het tweede, derde en vierde competitieniveau van het Engelse voetbal vertegenwoordigt, zijn op dit moment zes donkere managers actief. Dat is te weinig, zegt Jimmy Floyd Hasselbaink. De trainer van Burton Albion denkt echter niet dat de veelbesproken Rooney Rule in zijn huidige vorm de oplossing is. Dat zegt hij zaterdag in een interview met de Daily Mail.

voetbalzone

Die regel, die is vernoemd naar wijlen Dan Rooney, stamt uit het American football en houdt in dat bij de zoektocht naar een nieuwe trainer clubs moeten praten met gekleurde en oudere coaches om ook die mensen een kans te geven. Het plan wordt doorgaans betiteld als ‘positieve discriminatie’. Gordon Taylor, de algemeen directeur van de Engelse spelersvakbond PFA, pleitte in februari 2012 al voor de introductie van deze regel in het Engelse voetbal.

Hasselbaink weet echter niet of de Rooney Rule goed kan werken in Engeland: “Ik ben er niet zeker van. Slechts zes van de 72 trainersposten in de lagere divisies worden door donkere coaches bekleed en dat is vreemd. Maar de enige echte oplossing is educatie. Alle andere maatregelen zijn slechts pleisters op een houten been. De Rooney Rule zorgt ervoor dat clubs met donkere managers moeten praten, maar ook dan is er sprake van vooroordelen. Die vooroordelen moeten worden weggenomen.”

Bezig met laden …