Hattrick Kerzhakov snijdt Anderlecht adem af, nipte zege voor AEK

Daniel Cabot Kerkdijk16 sep 2010, 22:58
Laatst bijgewerkt: 16 sep 2010, 22:58

Anderlecht heeft opnieuw een Europese domper te verwerken gekregen. Na het debacle in de play off-ronde van de Champions League ging de ploeg van trainer Ariël Jacobs donderdagavond onderuit tegen Zenit Sint-Petersburg. Het krachtsverschil in het Constant Vanden Stock-stadion was groot. AEK Athene deed ook goede zaken door het thuisduel met Hajduk Split te winnen. De Griekse formatie is de volgende tegenstander van Luciano Spalletti en consorten.

/

Anderlecht - Zenit Sint-Petersburg 1-3
De thuisploeg kreeg in de rust een fluitconcert over zich heen, maar dat was onterecht gezien het feit dat Zenit vele malen sterker was. Na negen minuten stonden de Russen al op voorsprong en dat sneed de Brusselaars de adem af. Uit een uitstekende voorzet van Sergei Semak kopte Aleksandr Kerzhakov de bal keihard achter doelman Silvio Proto: 0-1. Zenit was dominant en legde Anderlecht haar wil op. Het deed wat het wil en na een rustigere periode sloegen de bezoekers nog twee keer hard toe.

Via een aantal tussenstations werd in de 33ste minuut opnieuw Kerzhakov bereikt. De aanvaller vond tussen twee verdedigers opnieuw een gaatje en liet Proto hulpeloos achter: 0-2. Op slag van rust had de ex-speler van Sevilla zijn hattrick beet. Een voorzet vanaf rechts werd slim doorgelaten en Kerzhakov knalde de bal pardoes in de bovenhoek: 0-3. Zenit liet de bal in het tweede bedrijf aan Anderlecht, maar die raakte niet voorbij de muur van de Russische lijstaanvoerder.

Roland Juhasz kopt in de 66ste minuut binnen uit een corner en het ingedommelde publiek veerde even recht. Anderlecht ontwikkelde daarna enige druk, maar ging slordig om met haar mogelijkheden. Een voorzet van Matías Suarez ging achter de rug van Romelu Lukaku en Mbark Boussoufa kwam niet verder dan een slap schot. Ook in de slotfase was men niet in staat om keeper Yuri Zhevnov te verschalken. De ploeg van Jacob speelt haar volgende duel uit tegen Hajduk Split.

AEK Athene - Hajduk Split 3-1
De Grieken begonnen uitstekend aan het eerste bedrijf. In de twaalfde minuut opende Rafik Djebbour de score voor de hoofdstedelingen. De vreugde was van korte duur. Senijad Ibricic maakte uit een strafschop gelijk en gaf de bezoekers daarmee hoop op meer dan een punt. Djebbour miste een penalty, maar door een doelpunt van Nikos Liberopoulos na ruim een uur en Ignacio Scocco in de slotfase werd de krachtmeting echter alsnog in het voordeel van AEK beslist.