Havenaar door gemiste strafschop nog niet zeker van WK-deelname

Bart Kruyt26 mrt 2013, 16:05
Laatst bijgewerkt: 26 mrt 2013, 16:05

Japan moet balend in de wachtkamer plaatsnemen. De ploeg van de Italiaanse bondscoach Alberto Zaccheroni kon zich dinsdag als eerste land (uiteraard na het automatisch geplaatste gastland Brazilië) kwalificeren voor het WK van volgend jaar, maar moest dan minstens een punt pakken tegen Jordanië. Dat lukte niet: Japan ging met 2-1 onderuit en is dus nog niet zeker van een WK-ticket.

/

Yasuhito Endo begroef na het laatste fluitsignaal zijn hoofd in zijn handen. De 127-voudig (!) international kreeg bij een tussenstand van 2-1 een unieke kans om Japan weer op gelijke hoogte te brengen met Jordanië, maar Endo miste een strafschop. Daar kon de routinier overigens niet heel veel aan doen, want hij schoot goed in, maar de inzet werd gewoon uitstekend gepakt door doelman Amer Sabbah. De goalie hield ook in het restant zijn doel schoon en daardoor blijft Jordanië hopen op deelname aan het WK.

Mike Havenaar begon op de bank bij Japan en zag zijn ploeg de eerste helft domineren. Toch ging Jordanië met het beste gevoel de rust in, want uit het niets kwam de thuisploeg in de blessuretijd van het eerste bedrijf op voorsprong, dankzij een treffer uit een corner van Khalil Bani Ateyah. Na een geweldige solo verdubbelde Ahmad Ibrahim een kwartier na rust de voorsprong (hij liet bij zijn run voormalig VVV-er Maya Yoshida achter zich) en dat was voor Zaccheroni het sein om Havenaar in het veld te brengen.

Met de Vitesse-spits binnen de lijnen ging Japan op jacht naar de aansluitingstreffer en die viel al kort na de entree van Havenaar, die zag dat Shinji Kagawa de 2-1 binnenschoot. Slechts een minuut hierna veroorzaakte Abdallah Salim een penalty voor Japan, door Atsuto Uchida neer te halen, maar deze strafschop werd zoals vermeld gemist door Endo. Japan blijft zodoende op dertien punten staan en kan nog ingehaald worden door Australië en Irak, die zeven punten en acht punten minder hebben, maar nog wel een duel tegoed hebben. Australië en Irak spelen nog drie kwalificatieduels en Japan nog maar twee. Spannend wordt het zeker nog, want Japan speelt nog thuis tegen Irak en vervolgens uit tegen Australië. De eerste twee landen uit de groep gaan naar het WK; de nummer drie gaat de play-offs in.