‘Heeft Mourinho dat echt gezegd? Ongelooflijk, dat is erg ongepast’
In Engeland zijn er slechts twee donkere managers actief, maar José Mourinho zei afgelopen vrijdag dat in het voetbal ‘geen racisme’ aanwezig is. “Het voetbal is niet zo achterlijk dat het de deuren sluit voor bepaalde mensen. Als je goed bent, krijg je de job. Als je top bent, dan ben je top”, zei de coach van Chelsea in de Engelse media.
Jeffrey Webb, de voorzitter van de Centraal- en Noord-Amerikaanse voetbalbond en tevens de voorzitter van de antidiscriminatiecampagne van de FIFA, vindt die uitspraken van Mourinho echter van grote naïviteit getuigen. “Heeft Mourinho dat echt gezegd? Ongelooflijk. Ik denk dat dat niet verstandig is. Het is bovendien ongepast. Ik denk niet dat Eddie Newton het met hem eens is”, sprak Webb woensdag tijdens de sportbijeenkomst Leaders in Londen.
Newton was in 2012 de assistent-trainer van Roberto Di Matteo bij Chelsea, maar is nu ‘slechts’ werkzaam als jeugdtrainer op Stamford Bridge. “Ik heb enkele maanden geleden tijdens een diner een jonge trainer van Chelsea ontmoet, iemand die als assistent-coach de Champions League-finale won", verwees Webb naar Newton. "Maar ik mocht hem niet eens interviewen en dan heb ik het nog niet eens over het wel of niet kunnen krijgen van een bepaalde baan. Dit is zo duidelijk als wat.”
“Dit probleem moet door de clubs worden aangepakt, de eigenaren. Maar ik weet niet hoe we het racisme helemaal uit de voetballerij kunnen verwijderen. Er zijn in Engeland 92 clubs en daarvan zijn slechts twee trainers gekleurd. En hoe veel zitten er in de directies van de Engelse voetbalbond FA en de FIFA? Het is haast een taboe om erover te spreken, niemand wil het probleem aanpakken.” Webb pleit in ieder geval wel voor een Rooney Rule in het Engelse voetbal.
Die regel, die is vernoemd naar wijlen Dan Rooney, houdt in dat teams uit het American football bij de zoektocht naar een nieuwe trainer moeten praten met gekleurde en oudere coaches om ook die mensen een kans te geven. Het plan wordt doorgaans betiteld als ‘positieve discriminatie’. Gordon Taylor, de algemeen directeur van de Engelse spelersvakbond PFA, pleitte in februari 2012 ook al voor de introductie van deze regel in het Engelse voetbal.