Heerenveen heeft geen kind aan De Graafschap en scoort drie keer

Gijs Freriks11 aug 2015, 22:32
Laatst bijgewerkt: 11 aug 2015, 22:32

SC Heerenveen heeft de competitie afgetrapt met een prima overwinning. De Friezen waren dinsdagavond met 3-1 te sterk voor De Graafschap en Simon Thern scoorde twee keer. Voor de promovendus uit Doetinchem kwam er een einde aan de ongeslagen reeks van tien wedstrijden.

De Graafschap wordt door velen gezien als de gedoodverfde degradatiekandidaat en in de eerste helft werd duidelijk dat een ploeg als Heerenveen over meer kwaliteit beschikt. De bezoekers eisten in de beginfase wel de bal op, maar Heerenveen toonde zich het meest dreigend. De van Feyenoord overgekomen Mitchell te Vrede kreeg twee mogelijkheden en een doelpunt van Luciano Slagveer werd vanwege een overtreding van Te Vrede afgekeurd. Na een kwart wedstrijd werd het alsnog 1-0: Lion Kaak kreeg de bal aangespeeld van keeper Hidde Jurjus, maar verloor het speeltuig op uiterst amateuristische wijze aan Thern. De Zweed schoof het leer vervolgens onder Jurjus door.

Hoewel Heerenveen na het openingsdoelpunt even gas terug nam, bleef men de wedstrijd stevig onder controle houden. Negen minuten voor rust werd het zelfs 2-0: Te Vrede troefde Robin Pröpper af in het strafschopgebied en kon daardoor een lage voorzet van Slagveer van dichtbij binnentikken. De Graafschap speelde een verloren wedstrijd, maar had op slag van rust toch nog terug kunnen komen. Nathan Kabasele kon balverlies van Heerenveen niet afstraffen en schoot op de benen van doelman Erwin Mulder. Trainer Jan Vreman liet De Graafschap met dezelfde elf aan het tweede bedrijf beginnen, maar dat bood de meegereisde fans geen soelaas.

Na 55 minuten werd het namelijk 3-0: Thern verlengde de bal na een korte corner tot in het doel van Jurjus. Na deze goal nam het speltempo een flinke daling en werden er lange tijd geen uitgespeelde kansen meer gecreëerd in het Abe Lenstra Stadion. In het laatste kwartier zette De Graafschap nog eens aan en werd Mulder tot een redding gedwongen na een schot van Alexander Bannink. Acht minuten voor tijd viel dan toch de eretreffer: Vincent Vermeij kopte een perfecte voorzet van Nathaniel Will achter Mulder en bepaalde daarmee de eindstand op 3-1. Vermeij maakte zijn zesde doelpunt in zijn laatste tien duels voor De Superboeren.