voetbalzone

Heitinga krijgt vlak na vertrek complimenten: ‘Beste trainer die ik heb gehad’

Rian Rosendaal20 jun 2023, 19:35
Laatst bijgewerkt: 20 jun 2023, 19:35
Advertentie

Sven Botman wijst John Heitinga aan als de beste trainer die hij heeft gehad in de jeugdopleiding van Ajax. Volgens de centrumverdediger van Newcastle United heeft de inmiddels uit Amsterdam vertrokken coach veel voor zijn ontwikkeling als voetballer betekend. Botman brak uiteindelijk nooit door in de hoofdmacht en kwam via sc Heerenveen en Lille OSC in de Premier League terecht.

"John Heitinga is de beste trainer die ik heb gehad", stelt Botman dinsdag onomwonden in een uitgebreid interview op de website van Ajax. Heitinga was tijdens het seizoen 2017/18 de trainer van de mandekker in de A1. "Het was mijn laatste jaar in de jeugd. Als klein kind denk je niet aan wat je moet doen om profvoetballer te worden, later wel. Hij heeft mij heel erg geholpen om echt een volwassen voetballer te worden."

Ajax als geheel heeft ook veel voor Botman betekend, ondanks het uitblijven van een vaste plaats in het eerste elftal. "Het was mijn tweede thuis en heeft mij gevormd tot de persoon die ik ben." De 23-jarige verdediger weet uit ervaring dat jeugdspelers zeer gedetailleerd worden begeleid door de medewerkers van Ajax. "Mijn ouders mochten nooit mijn tas dragen, maar dat moest ik zelf doen. Dit soort kleine dingen maken kenbaar dat Ajax zich verantwoordelijk voelt voor de spelers."

Botman heeft daarnaast ook op sportief gebied enorm veel gehad aan zijn jeugdjaren in Amsterdam. "Bij Newcastle zeggen spelers vaak dat ze niet zo vaak centrale verdedigers zien die zo goed kunnen voetballen. Bij Ajax was ik niet de beste aan de bal, maar door de manier van spelen heb ik het daar wel geleerd." Mede door het goede seizoen dat Botman draaide bereikte Newcastle afgelopen seizoen voor het eerst in twintig jaar de Champions League.

Bezig met laden …