Helmond Sport laat zich foppen, De Graafschap loert op periodetitel

Erik van Dam01 feb 2013, 20:58
Laatst bijgewerkt: 01 feb 2013, 20:58

Helmond Sport heeft vrijdagavond dure punten verspeeld in de titelstrijd in de Jupiler League. De Brabanders gaven tegen Fortuna Sittard laat een voorsprong weg (1-1) en het gat tot koploper MVV Maastricht bedraagt hierdoor twee punten. De koploper was vrijaf door het bankroet van AGOVV Apeldoorn en heeft nog drie duels tegoed. De Graafschap staat bovenaan in de strijd om de derde periodetitel van de Jupiler League. De Doetinchemmers versloegen in eigen huis Almere City FC met ruime cijfers: 5-1.

/

Fortuna Sittard - Helmond Sport 1-1
Hoewel Fortuna Sittard in de beginfase het initiatief nam, kwamen de bezoekers op voorsprong. Uit een indirecte vrije trap kopte Samir Fazli onbedoeld de 0-1 binnen. De thuisploeg was wel beter en kreeg onder meer een goede kans via N’Koyi, maar keeper Wouter van der Steen redde formidabel. Ramon Voorn en N’Koyi waren hierna opnieuw dichtbij de gelijkmaker, maar Helmond Sport bleef wonderwel op de been in de Trendwork Arena. Na een afgekeurde goal pakte Fortuna alsnog het verdiende punt. In de slotfase werkte N’Koyi een voorzet van Prince Rajcomar binnen. Helmond loopt slechts één puntje in op MVV en de Sterrendragers hebben zelfs twee duels minder gespeeld.

/

SC Telstar - FC Dordrecht 2-0
Telstar boekte een knappe overwinning op subtopper FC Dordrecht. De thuisploeg van Marcel Keizer had het in de eerste helft lastig met de bezoekers, maar kreeg de 1-0 in de schoot geworpen. Roderick Gielisse maakte een domme overtreding, kreeg een rode kaart, en uit de hierop volgende strafschop opende Rhys Murphy de score. De Zuid-Hollanders gingen op jacht naar de gelijkmaker, zetten vol druk, maar kwamen maar niet langs de taaie defensie. Tien minuten voor tijd besliste Murphy de wedstrijd door de 2-0 aan te tekenen. Dordrecht appelleerde om hans, maar de treffer werd gewoon toegekend. Telstar stijgt naar de twaalfde plaats; Dordrecht staat nu vijfde.

FC Oss - FC Volendam 2-2
FC Volendam pakte slechts een punt op bezoek bij FC Oss, maar stijgt wel naar de vierde plaats van de Jupiler League. De vissersdorpelingen kwamen al snel op voorsprong door een goedkope, maar benutte penalty van Jack Tuyp. De thuisploeg beet echter van zich af en na een kwart wedstrijd spelen zorgde Roy de Ruiter voor de 1-1 in het Frans Heesen Stadion. De bezoekers kregen vlak voor tijd opnieuw een makkelijk gegeven penalty en Tuyp benutte het buitenkansje voor zijn vijftiende seizoenstreffer en de 1-2 voor Volendam. Daarmee leek hij de held te worden, maar Muslu Nalbantoglu besliste met een rake kopbal in de slotminuut anders: 2-2.

/

De Graafschap - Almere City FC 5-1
De Graafschap had werkelijk geen kind aan Almere City FC en boekte zijn vierde zege op rij. De ploeg was op De Vijverberg veel feller, stapelde kans op kans en stond bij rust al met 3-0 voor. Anco Jansen (‘4), Piotr Parzyszek (’21) en Jordan Garcia-Calvete (’45) stelden al snel de Doetinchemse zege veilig. Vlak na rust deed ex-Superboer Jason Oost wat terug, maar opnieuw Parzysze bracht de marge terug tot drie. Tien minuten voor tijd pikte ook invaller Santy Hulst zijn doelpunt nog mee: 5-1. De Graafschap staat nu op basis van een beter doelsaldo eerste in de strijd om de periodetitel.

/

FC Den Bosch - Go Ahead Eagles 1-0
Enkele dagen na de kansloze en veelbesproken bekeruitschakeling tegen AZ boekte FC Den Bosch in de competitie wél een overwinning. In De Vliert werd Go Ahead Eagles met bescheiden cijfers verslagen. Het enige doelpunt van de wedstrijd viel al in de beginfase en kwam van Randy Wolters: hij schoot van afstand raak en maakte zo zijn vierde van het seizoen. Door de overwinning klimmen de Bosschenaren iets op de ranglijst, maar benauwd blijft de situatie wel. Volgende week kruisen zij de degens met FC Eindhoven, de zwakste broeder dit seizoen in de competitie.

/

SC Veendam - FC Emmen 1-1
Ruim vier maanden geleden verloor SC Veendam op bezoek in Emmen en ook in de return slaagde men er niet in te winnen. Bijna een half uur was er verstreken in het hoge noorden, toen, Norair Mamedov het net vond met een rake vrije trap. De goal van de Armeense spits betekende lange tijd de voorsprong, maar Lars Hutten straft halverwege de tweede helft fouten van de bezoekers af. De spits strafte een fout van Peter van der Vlag genadeloos af en maakte zo nummer tien van dit seizoen. Angelo Cijntje was in de slotfase nog heel dicht bij de winnende goal, maar Van der Vlag hield hem daar vanaf.

FC Eindhoven - Excelsior 1-1
Vorig seizoen werd FC Eindhoven nog derde in de Jupiler League en speelde Excelsior nog in de Eredivisie. Vrijdag vormden die twee teams echter het decor voor een absolute kelderconfrontatie, als nummers achttien en zeventien. Na een eerste helft zonder doelpunten brak Daan Blij de wedstrijd open, in de 49e minuut. Hij profiteerde van defensieve onachtzaamheid en schoot raak. FC Eindhoven gaf zich niet over en kwam via Gianluca Maria, die van PSV wordt gehuurd, terug tot 1-1. Dat Fries Deschilder vervolgens rood kreeg, kon de thuisclub niet meer in problemen brengen.