voetbalzone

Henry onthult tactisch plan Guardiola: 'En anders had je een probleem'

Matthijs van Laar25 dec 2015, 13:05
Laatst bijgewerkt: 25 dec 2015, 13:05
Advertentie

Thierry Henry stapte na een waanzinnig succesvolle periode bij Arsenal in 2007 over naar Barcelona, waar hij te maken kreeg met Josep Guardiola. De filosofie van de inmiddels alom bewierookte oefenmeester was flink wennen voor de oud-international van Frankrijk. “Als je niet deed wat hij zei, had je een probleem”, onthult Henry in gesprek met Sky Sports.

voetbalzone

Kern van Guardiola’s tactische plan waren drie belangrijke pijlers. “Spelen, balbezit en positie. En de belangrijkste was de positionering. Je moest van hem altijd op je plek blijven staan, je teamgenoten vertrouwen en ervoor zorgen dat je aanspeelbaar was. Als ik als linksbuiten tegen de zijlijn aan bleef staan, had Andrés Iniesta op het middenveld meer ruimte omdat ik de rechtsback bezighield.”

Rond de zestien van de tegenpartij had iedere speler volledige vrijheid. “Guardiola had altijd een plan. Als je niet deed wat hij van je wilde zien, wist je dat je in de problemen zou komen. In het begin liep ik rustig van links naar rechts, waar Lionel Messi eigenlijk stond. Ik hoorde hem dan vanaf de zijkant, hij werd boos. Het maakte mij destijds niet uit, maar binnen het tactisch plan van Pep luisterde dat zeer nauw.”

Bezig met laden …