Heracles beëindigt sterke reeks RKC Waalwijk en maakt sprong

Erik van Dam24 jan 2014, 20:49
Laatst bijgewerkt: 24 jan 2014, 20:49

Heracles Almelo is vrijdagavond opgerukt van de dertiende naar de negende plaats in de Eredivisie. Het team van Jan de Jonge rekende op eigen veld af met RKC Waalwijk, dat sinds 8 november niet meer had verloren. Na zes duels proefde de Brabantse club weer eens de bittere smaak van een nederlaag: met een 2-1 nederlaag op zak keerde men terug naar huis. Bryan Linssen en Mark Uth tekenden voor de doelpunten bij Heracles, terwijl Damiano Schet namens RKC scoorde.

Heracles maakte het spel voor eigen publiek en met name Iliass Bel Hassani was gretig, maar niet altijd even accuraat. In de zevende minuut probeerde hij het met een volkomen mislukt schot en een kwartier later schoot hij hoog over, vlak nadat Linssen van dichtbij net naast het doel van RKC Waalwijk schoot. Mark Uth was ook dreigend: de Duitse aanvaller loste een schot, dat Arjan van Dijk klemvast had. De doelman van de Waalwijkers duwde nog een vrije schop van Simon Cziommer weg uit de kruising, maar gaf zich voor rust toch nog gewonnen.

Met nog vier minuten voor de boeg tot de helftwissel viel Bel Hassani over rechts namelijk aan en zette hij strak en laag voor naar het midden: daar trapte Ben Rienstra in, waarop Van Dijk redde. In de rebound tikte Linssen de bal alsnog binnen en schonk hij Heracles een verdiende 1-0 voorsprong. De beste kans van de bezoekers kwam daarna nog: Aurélien Joachim snelde ervandoor, maar trof de snel uitgekomen Remko Pasveer op zijn pad. Heracles hield de voorsprong zodoende vast.

Tien minuten onderweg na rust verdubbelde Uth de voorsprong voor zijn team: het voorbereidende werk was van Mikhail Rosheuvel, die goed doortrok over rechts en een panklare voorzet afleverde. Uth kopte geheel vrijstaand binnen en maakte zo zijn zesde van het seizoen. Erwin Koeman voelde de bui hangen en wisselde aanvallend, in een poging het tij nog te keren: nieuwkomer Daniël de Ridder mocht met een half uur te gaan zijn debuut maken, na een jaar van afwezigheid op de velden.

Kort na zijn invalbeurt ging De Ridder bij een vrije trap voor RKC staan, samen met Schet. Uiteindelijk nam Schet de spelhervatting en via de muur ketste de bal binnen: Pasveer was al naar de hoek gedoken en kon niet meer tegenhouden. RKC putte hoop uit de aansluitingstreffer en was via Imad Najah ook dicht bij de gelijkmaker, maar zijn schot scheerde over de kruising. In de benauwde slotfase hield Heracles stand. RKC moet nu volgende week proberen PSV punten af te snoepen, terwijl Heracles thuis wacht op NAC Breda.