‘Het gevolg is dat spelers als Depay en Wijnaldum sneller vertrekken’
De heffing excessieve vertrekvergoeding gaat niet van tafel. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft besloten om de wet ongewijzigd te laten en dat stuit de Nederlandse topclubs én de KNVB tegen de borst. Zij vrezen dat de concurrentiepositie van de Eredivisie ten opzichte van de liga’s in de andere landen verslechtert.
Gijs de Jong, directeur operationele zaken van de KNVB, noemt het in De Telegraaf ‘buitengewoon teleurstellend’ dat Wiebes niet aan de heffing wil tornen: “Het gevolg is dat onze concurrentiepositie verder verslechtert en dat talentvolle spelers in de categorie Memphis Depay en Georginio Wijnaldum nog eerder naar het buitenland zullen vertrekken.”
Door de wet worden topinkomens zwaarder belast. Over bijvoorbeeld doorverkooppercentages vangt de belastingdienst 127 procent: 52 procent van de spelers zelf als inkomstenbelasting en nog eens 75 procent van de clubs. De belasting was aanvankelijk bedoeld voor managers in het bedrijfsleven die na slecht presteren met een gouden handdruk worden weggestuurd, maar heeft dus ook zijn wissel getrokken op Ajax, PSV en Feyenoord.
“We zullen ons blijven verzetten tegen deze onrechtvaardige regeling. Gelukkig zijn er volgend jaar verkiezingen. Hopelijk treffen we op deze positie dan iemand die wel oor heeft voor onze bezwaren”, besluit De Jong. PSV rekende eerder al uit dat men in het boekjaar 2015/16 drie miljoen euro kwijt was aan de heffing excessieve vertrekvergoeding.