voetbalzone

‘Het hoeft geen Lewandowski te zijn, maar een Janssen of Weghorst…’

Gijs Freriks31 mrt 2018, 07:45
Laatst bijgewerkt: 31 mrt 2018, 07:45
Advertentie

Bas Dost was in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Engeland weinig balvast en werd in de met 0-1 verloren interland halverwege de tweede helft naar de kant gehaald ten faveure van Ryan Babel. De 28-jarige spits kreeg in de dagen erna de nodige kritiek, maar Wim Kieft neemt het in De Telegraaf enigszins voor hem op.

De analyticus noemt Dost in zijn column ‘een prima spits’: “Zolang hij maar aangespeeld wordt in het strafschopgebied. Alleen is dat bij Oranje nauwelijks het geval.” Dost is net als Luuk de Jong, Kasper Dolberg en Klaas-Jan Huntelaar een typte dat afhankelijk is van de aanvoer die hij vanaf de flanken krijgt. “En als ze niet scoren begint het gemor en komen de kritieken los.”

“Dus moet je veelzijdiger zijn of worden, je moet kunnen meevoetballen”, vervolgt de voormalig aanvaller van onder meer Ajax, PSV en Girondins Bordeaux. “Omdat Dost tegen Engeland de bal nooit in het strafschopgebied kreeg en voetballend tekort kwam als hij elders balbezit kreeg, deed hij gewoon niet mee.”

“Met die achtergrond moeten de veelgeroemde jeugdopleidingen van Ajax en Feyenoord toch zelf een behoorlijke spits opleiden. Het hoeft niet direct een Robin van Persie, Robert Lewandowski of Diego Costa te zijn, maar een Vincent Janssen of Wout Weghorst.” Laatstgenoemde maakte tegen Engeland vlak voor tijd zijn debuut in het Oranje van bondscoach Ronald Koeman.

Bezig met laden …